leden-březen:      
Út, Čt, Pá: 9-12      
St: 9-12 a 13-16      
duben-květen:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
So: 9-12      
Ne: 13-16      
červen:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
červenec-srpen:      
Po-Ne: 9-16 (St do 17)      
září:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
říjen-prosinec:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
Ne: 13-16      

 

 

 

 

2011

Kalendář výstav v roce 2011

út 11. 1. – 18. 2.  Modely a zápalkové etikety
(výstava sběratele Slavomíra Stárka)
út 22. 2. – ne 10. 4.  Zrcadlo snů
(obrazy a ilustrace Aleny Stiborové)
čt 14. 4. – ne 29. 5.  Přátelství bez hranic
(panenky a hračky z celého světa)
čt 2. 6. – ne 11. 9.  Škola základ života
(historie školství na Sedlčansku)
čt 15. 9. – ne 16. 10.  Na vlnách nových zkušeností
(projekt GaSOŠE Sedlčany „Vltava – řeka k poznání“)
út 18. 10. – ne 20. 11.  Krčínovo Sedlčansko
(výstava fotografií z výlovů rybníků)
25. 11. – 6. 1.   Vánoční aranžmá a keramika
(Věra Dlouhá & Veronika Hejhalová)

Slavnostní zahájení uvedených akcí se uskuteční shodně v 18 hod. Změna programu vyhrazena. Sledujte naši aktuální nabídku dalších pořadů na plakátech či na internetu! Srdečně vás zveme.

Přednášky a jiné akce v muzeu

21. 1.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: FILIPÍNY – za tajemnými šamany a nártouny (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
11. 2.  18: 30 hodin  Adéla Váňová Míčková: OPERNÍ RECITÁL (večer při svíčkách – vystoupí: Adéla Váňová Míčková – soprán, Václav Cikánek – tenor a Miroslav Navrátil – klavírní doprovod)
út 8. 3.  14: 00 hodin  SEDLČANSKÝ MASOPUST na náměstí T. G. Masaryka (masopustní průvod, dechový orchestr ZUŠ pod vedením Václava Calty a občerstvení s ukázkou tradiční výroby jitrnic)
10. 3.  18: 00 hodin  Jiří Páv: Co bylo a již není, aneb zmizelé Sedlčany (přednáška spojená s projekcí fotografií)
út 22. 3.  18: 00 hodin  „Rock´n´roll, bigbeat a rock na Příbramsku“ (Křest publikace, která je historickým průřezem hudební scénou od 50. let 20. století až do současnosti)
8. 4.  18: 30 hodin  „EKVÁDOR 2010“ (Beseda s Petrem Bilinou a J. Moulíkem spojená s projekcí fotografií)
15. 4.  9: 00 hodin  „DEN LIDOVÝCH ŘEMESEL v čase předvelikonočním“ (Ukázky tradičních lidových řemesel)
27. 5.  16: 00 hodin  „SEDLČANSKÁ MUZEJNÍ NOC“ (netradiční prohlídka muzea v uměleckém duchu)
21. 10.  18: 30 hodin  „Lukáš Synek: NOVÝ ZÉLAND (I.) – jak jsme hledali kiwi“ (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
11. 11.  18: 30 hodin  „Lukáš Synek: NOVÝ ZÉLAND (II.) a souostroví Fidži“ (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
2. 12.  9 – 17 hodin  „NETRADIČNÍ VÁNOCE V MUZEU“ (předváděcí dny řemesel spojené s vánočním prodejem)
so 3. 12.  9 – 17 hodin  „NETRADIČNÍ VÁNOCE V MUZEU“ (předváděcí dny řemesel spojené s vánočním prodejem)
16. 12.  18: 00 hodin  Křest publikace „Kostely na Sedlčansku“v sedlčanském muzeu
út 20. 12.  18: 00 hodin  Křest publikace „Kostely na Sedlčansku“v Akademickém konferenčním centru v Husově ulici v Praze.




Uskutečněné akce roku 2011

Modely a zápalkové etikety

(11. ledna – 18. února 2011)

Muzejní rok 2011 zahájila výstava „Modely a zápalkové etikety“ ze sbírek Slavomíra Stárka z Osečan. Sběratel vystavuje papírové lepené modely a zápalkové nálepky historické, tuzemské, ale i světové. V rámci vernisáže proběhl křest publikace Sedlčansko autorů Jiřího Páva a Lubomíra Procházky z edice Zmizelé Čechy, nakladatelství Paseka. Knihu pokřtil starosta města Sedlčan Jiří Burian, zároveň se stal jejím kmotrem a popřál knížce mnoho spokojených čtenářů. Za vydavatele publikace krátce vystoupil redaktor Stanislav Škoda a na závěr o publikaci pohovořili i oba autoři. Po celý večer hrála sedlčanská skupina Neptun pod vedením Martina Calty. Vernisáž doplnilo malé pohoštění se sklenkou vína. Vernisáže se zúčastnilo přes 60 návštěvníků.


Lukáš Synek: Filipíny – za tajemnými šamany a nártouny

(přednáškový sál městského muzea, pátek 21. ledna od 18:30 hodin)

V poslední části ze série projekcí o cestě s miminkem po jihovýchodní Asii jsme navštívili 7 ze 7000 filipínských ostrovů. Přednášející nás seznámil s výzkumem ohrožených nártounů filipínských v Čokoládových horách a s podmořským životem korálových útesů, ukázal místní tradice – chov bojových kohoutů a pestrý lidový festival. Posluchači, kteří zaplnili přednáškový do posledního místa měli také možnost se seznámit s šamany-léčiteli na ostrově Siquijor.


Operní recitál při svíčkách v muzejní kavárně

(muzejní kavárna, pátek 11. února v 18:30)

Mezi zajímavé pořady realizované sedlčanským muzeem se zařadilo vystoupení sopranistky Adéla Váňové Mičkové, která společně s tenorem Václavem Cikánkem a za klavírního doprovodu Miroslava Navrátila, vystoupila v naší muzejní kavárně s operním recitálem při svíčkách. Návštěvníci večera měli možnost vyslechnout si známé operní árie předních hudebních skladatelů.


Zrcadlo snu

(22. února – 10. dubna 2011)

Výstava představila tvorbu regionální umělkyně Aleny Stiborové, jež zde veřejnosti prezentovala poetické obrazy a obrázky, knižní ilustrace a ilustrované knihy. Umělkyni uvedla paní Helena Pejšová, která velmi citlivě a zasvěceně promluvila o životě Aleny Stiborové a o její dosavadní umělecké dráze. Vernisáž zpestřila mladá talentovaná žákyně ZUŠ Sedlčany Anička Pflégerová, která zahrála několik písní na akordeon.


Jiří Páv: Co bylo a již není, aneb zmizelé Sedlčany

(přednáškový sál městského muzea, čtvrtek 10. března v 18:00 hodin)

Zájemci o historii Sedlčan si přišli vyslechnout poutavé vyprávění historika Jiřího Páva spojené s projekcí fotografií staré zástavby města Sedlčan. Přednáška byla spojena s prezentací knihy Sedlčansko, kterou vydalo nakladatelství Paseka v edici Zmizelé Čechy. Nejen pamětníci si tak mohli připomenout jak Sedlčany vypadaly v době dávno minulé. Zájem o akci byl skutečně velký – téměř 90 posluchačů a kapacita přednáškového sálu knihovny nestačila. Někteří posluchači museli vzít za vděk přilehlým prostorem u vstupu do sálu.


Křest publikace: „Rock´n´roll, bigbeat a rock na Příbramsku“

(výstavní síň městského muzea, úterý 22. března v 18:00 hodin)

V sedlčanském muzeu se konal slavnostní křest publikace mapující hudební scénu na Příbramsku od 50. let 20. století až do současnosti. Vedle autora Mikuláše Pešty publikaci uvedli do života starosta města Sedlčan Jiří Burian a hudebníci Pavel Fořt s Jiřím Doubravou. Slavnostním večerem, který moderoval Slavomír Bloch, zněla hudební klasika v podání sedlčanské legendy Jana Voděry.


Jiří Páv: Beseda se seniory v Kulturním domě Josefa Suka

(KDJS, pondělí 4. března ve 14:00 hodin)

Pracovníci našeho muzea zorganizovali besedu s klubem sedlčanských seniorů v Kulturním domě Josefa Suka. Zájemci o historii Sedlčan z řad seniorů si přišli vyslechnout zajímavé vyprávění historika Jiřího Páva spojené s projekcí fotografií staré zástavby města Sedlčan.


Návštěva z francouzského partnerského města Taverny

V pondělí 4. dubna v odpoledních hodinách navštívili sedlčanské muzeum studenti a učitelé ze střední školy z partnerského města Taverny. Skupina si za doprovodu ředitele muzea prohlédla výstavní síň a stálou expozici našeho muzea.


Beseda s Petrem Bilinou a Jiřím Moulíkem: EKVÁDOR 2010

(přednáškový sál městského muzea, pátek 8. dubna v 18:30)

V sedlčanském muzeu proběhla netradiční beseda s dvojící místních „cestovatelů“, kteří se zúčastnili zajímavé expedice po Ekvádoru. Posluchači, kteří zaplnili náš přednáškový sál do posledního místa, měli možnost vyslechnout si zajímavé vyprávění z měsíční cesty po této jihoamerické zemi. Beseda, která se protáhla do pozdního večera, byla doplněna bohatým občerstvením.


Přátelství bez hranic

(14. dubna – 29. května 2011)

Výstava ze sbírek našeho muzea přibližuje návštěvníkovi sbírku panenek, která vznikla na základě korespondence paní Jaroslavy Sedláčkové z Chlumu u Sedlčan. Vystaveny jsou panenky ze všech kontinentů – z mnoha pro nás exotických zemí. Na vernisáži výstavy vystoupily děti ze ZUŠ Sedlčany Karolina Křenková a Emily Steele se ztvárněním pohádky od Josefa Čapka „O panence, která tence plakala“. Hlavní slovo o vystavující pronesla paní Miroslava Královcová. Na závěr večera zahrála žákyně základní umělecké školy Jitka Ševčíková písně na zobcovou flétnu.


Den řemesel

(městské muzeum, pátek 15. dubna od 9:00 do 17:00 hodin)

Během velikonočního dne řemesel mohli návštěvníci našeho muzea vidět paličkování, výrobu svíček, košíků a pomlázek, malování kraslic, řezbáře, dráteníka a mnoho dalších zručných řemeslníků. Akce se již tradičně zúčastnila osmdesátiletá paní Šťastnová z Prčice se svým kolovrátkem. Hojně navštěvovaným byl kulinářský koutek, který lákal na domácí upečené koláče a jiné speciality. Příjemnou a přátelskou muzejní atmosféru si přišlo vychutnat více než 500 návštěvníků.


Přednáškový cyklus pro studenty GOA

V týdnu od 16. do 20. května v dopoledních hodinách se v muzejní knihovně konaly přednášky Jiřího Páva pro studenty sedlčanského gymnázia. Tématem byla původní sedlčanská zástavba a stavebně architektonický vývoj města. Jeden z přednáškových dnů patřil přírodovědci a cestovateli Lukáši Synkovi, který vystoupil s tématem Hedvábné stezky.


Sedlčanská muzejní noc

V rámci „Festivalu muzejních nocí 2011“ se v pátek 27. května změnily výstavní prostory městského muzea v netradiční prohlídku s interaktivními prvky. Každá místnost jednotlivé historické expozice byla vyplněna zážitkovým programem připraveným žáky a učiteli Základní umělecké školy Sedlčany. Návštěvníci akce se mohli zaposlouchat do tónů jednotlivých etap časové osy, uviděli pohádku v podání těch nejmenších i pohybové divadlo s verši a při odchodu reflektovali své zážitky. Projekt ZUŠ a MMS pod názvem „Kroky, které jsme ještě neudělali“ navštívilo během dopoledne 230 žáků a studentů z místních základních škol a gymnázia. Odpolední část programu, který se konal od 16:00 hodin si přišlo prohlédnout 140 návštěvníků.


Škola základ života

(2. června – 11. září 2011)

Hlavní letošní výstava, kterou připravili pracovníci sedlčanského muzea, je věnována historii školství na Sedlčansku. Dokumenty, fotografie a dobové předměty pocházející z našich muzejních fondů, Státního okresního archivu Příbram a místních škol dokumentují rozvoj školství zvláště v 19. století a také následný zánik mnohých škol v našem regionu. Na úvod večera zazněly skladby na housle a klavír a také recitace veršů v podání žáků místní umělecké školy. Hlavní slovo večera měl kurátor výstavy Jiří Páv, který připomněl význam škol a samotného vzdělání pro mladou generaci. S velkým ohlasem se setkal dobový dokument z roku 1962 ukazující na způsob vedení výuky v jedné z místních venkovských škol.


Na vlnách nových zkušeností

(15. září – 16. října 2011)

Gymnázium a Střední odborná škola ekonomická v Sedlčanech pořádala ve výstavní síni našeho muzea závěrečnou výstavu v rámci svého víceletého projektu „Vltava – řeka k poznání“. Na slavnostním zahájení úvodem vystoupil profesor Jiří Páv, který připomněl význam řeky Vltavy pro život obyvatel na Sedlčansku. Ředitel gymnázia Zdeněk Šimeček vyzdvihl přínos projektu pro studenty a ocenil aktivitu profesorů, kteří se na něm podíleli. Slavnostní večer byl zpříjemněn vystoupením talentované pěvkyně Šárky Stejskalové, studentky gymnázia, která za klavírního doprovodu své profesorky Martiny Tomáškové zazpívala několik písní.


Krčínovo Sedlčansko

(20. října – 20. listopadu 2011)

(Milan Dlouhý, Jan Brzák, Kamil Novotný, Radek Fouček a Zdeněk Šimek)
Společná výstava sedlčanských fotografů byla tématicky zaměřena na postavu Jakuba Krčína a jeho rybníkářský odkaz na Sedlčansku. Výstava byla rozdělena na dvě části. První část reportážním způsobem dokumentovala tradici výlovů zdejších rybníků a jejich typickou atmosféru, druhá část výstavy představila krajinné fotografie se záběry míst, která jsou historicky spjatá s Krčínem. Na vernisáži výstavy pronesl úvodní slovo historik umění Jan Rous, který představil styl jednotlivých autorů fotografií a zdůraznil technické odlišnost jejich tvorby.


Lukáš Synek: Nový Zéland (I.) – Jak jsme hledali kiwi

(přednáškový sál městského muzea, pátek 21. října od 18:30 hodin)

Cestovatel nás během večera seznámil s úchvatnou novozélandskou přírodou s dramatickým mořským pobřežím, zvlněnými šťavnatými pastvinami, impozantními horami a nedotčenými pralesy. Podívali jsme se na Jižní ostrov pod Mt. Cook (nejvyšší horu Nového Zélandu), do Milfordova fjordu, na prazvláštní kamenné koule a na tučňáky a lachtany. Prošli jsme si slavný Routeburn trek – třídenní přechod přes jeden z hřebenů Jižních Alp. Přednášku spojenou s projekcí fotografií navštívilo téměř 50 posluchačů.


Žáci v muzeu

V úterý 8. listopadu navštívilo naše muzeum 50 žáků z třetích tříd 1.ZŠ Sedlčany. Profesor Jiří Páv dětem nejprve přiblížil krátkým povídáním historii města a poté s nimi prošel stálou expozici „pravěku“. Z mnoha dotazů, které děti pokládaly panu Pávovi bylo patrné, že vyprávění a návštěva muzea je zaujala a pro žáky byla určitě přínosem.


Lukáš Synek: Nový Zéland (II.) a souostroví Fidži

(přednáškový sál městského muzea, pátek 11. listopadu od 18:30 hodin)

Při cestopisné projekci nás tentokrát Lukáš Synek zavedl na druhý konec světa – Nový Zéland a souostroví Fidži. Po krátké prohlídce národního parku Abela Tasmana s pobřežními stezkami a výstupem do sopečného národního parku Tongariro nás zaujala vulkanická jezírka s gejzíry vřící vody a vůní pekla. Unikátní fluoreskující červy spatřil cestovatel se svojí rodinou při sestupu do jeskyně Waitomo. Po cestě z Nového Zélandu jsme se na chvíli ocitli na souostroví Fidži s průzračným mořem a tropickou vegetací. Při závěrečných snímcích se posluchačům tajil dech z krmení žraloků a nedotčené přírody legendární Modré laguny. Zajímavou přednášku navštívilo 50 posluchačů.


Hlas Zvonu

(25. listopadu – 6. ledna 2012)

V pátek 25. listopadu se ve výstavní síni muzea konala vernisáž výstavy nazvané „Hlas zvonu“. Výstavu pro nás připravila naše kolegyně z muzea Věrka Dlouhá – autorka vánočního aranžmá a Veronika Hejhalová – autorka vystavené keramiky. Zájem o akci předčil naše očekávání, vedle řadových návštěvníků a sedlčanského starosty Jiřího Buriana, dorazila i delegace z partnerského města Taverny ve Francii vedená starostou Mauricem Boscavertem. Obě vystavující nám ve svém citlivém vystoupení představila Alena Laštovičková. Celý večer se nesl v adventním duchu za zpěvu dětí a klavírního doprovodu v podání Blanky Zedníkové.


Netradiční Vánoce v muzeu

(2. a 3. prosince)

Muzejní akce roku již tradičně uzavřely vánoční dny řemesel s ukázkou výroby a prodeje výrobků šikovných a zručných vystavovatelů, kteří zaplnili výstavní sál a obě podlaží muzea. Návštěvníci přišli prožít vánoční čas společně s perníkářkou, dráteníkem, krajkářkou, řezbářem, včelařem, kovářem a mohli ochutnat medovinu, perníčky, vánoční cukroví, či čaje. Viděli při práci kováře, pečení perníků do dřevěných forem, ruční tisk, výrobu náušnic a náhrdelníků z korálků, výrobu hraček, vyšívání a výrobu svíček a věnců. Na muzejní řemeslné dny zavítalo více než 1500 návštěvníků.


Křest publikace Kostely na Sedlčansku

(16. a 20. prosince)

Sedlčanské muzeum ve spolupráci s Centrem medievistických studií vydalo barevnou publikaci „Kostely na Sedlčansku“. Knížka autorů historika Petra Sommera a fotografa Martina Steckera měla dvě slavnostní uvedení. Prvé se konalo v pátek 16. prosince ve výstavní síni našeho muzea, druhé se uskutečnilo v úterý 20. prosince v Akademickém kongresovém centru v Husově ulici v Praze, kde knížku slavnostně pokřtil starosta města Sedlčan Jiří Burian.











TOPlist



        2013  ©  Městské muzeum Sedlčany     Přihlásit se