leden-březen:      
Út, Čt, Pá: 9-12      
St: 9-12 a 13-16      
duben-květen:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
So: 9-12      
Ne: 13-16      
červen:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
červenec-srpen:      
Po-Ne: 9-16 (St do 17)      
září:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
říjen-prosinec:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
Ne: 13-16      

 

 

 

 

2012

Kalendář výstav v roce 2012

út 17. 1. – 9. 3.  OBRAZY A OBRÁZKY JOSEFA LADY
(výstava věrných kopií ladových obrázků)
čt 15. 3. – ne 22. 4.  PĚVECKÝ SPOLEK ZÁBOJ
(150 let výročí založení)
čt 26. 4. – ne 3. 6.  SETKÁNÍ PO LETECH
(výstava k tradičnímu setkání sedlčanských kapel)
čt 7. 6. – ne 9. 9.  DĚTSTVÍ NA KOLEČKÁCH
(výstava historických kočárků)
čt 13. 9. – ne 21. 10.  MALÉ VÝROČÍ VELKÉ UDÁLOSTI
(10 let sedlčanského muzea v nové budově)
čt 25. 10. – ne 25. 11.   BAREVNÉ PROPOJENÍ
(Jitka Gyömberová & Pavlína Kožmínová)
út 27. 11. – 4 1.   OBRÁZKY A ŠPERKY
(Dušan Dvořák & Šárka Kváčová)

Slavnostní zahájení uvedených akcí se uskuteční shodně v 18 hodin. Změna programu vyhrazena. Sledujte naši aktuální nabídku dalších pořadů na plakátech či na internetu! Srdečně vás zveme.

Přednášky a jiné akce v muzeu

20. 1.  18: 30 hodin  Radim Hanuš: Kontrasty Argentiny – z nejteplejšího místa Latinské Ameriky až na mrazivý jih (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
10. 2.  18: 30 hodin  TWO VOICES TRIO Originální zpracování klasické i populární hudby s vtipnými i poetickými texty Jany Rychterové. (večer při svíčkách v muzejní kavárně)
17. 2.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: Podivuhodný ostrov SOKOTRA (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
23. 3.  18: 30 hodin  Otomar Dvořák: Za poklady brdských hřebenů (beseda se spisovatelem spojená s projekcí fotografií)
30. 3.  9- 17 hodin  „DEN LIDOVÝCH ŘEMESEL v čase předvelikonočním“ (Ukázky tradičních lidových řemesel)
so 31. 3.  9- 12 hodin  „DEN LIDOVÝCH ŘEMESEL v čase předvelikonočním“ (Ukázky tradičních lidových řemesel)
so 12. 4.  18: 00 hodin  Pavel Svoboda: ISLAND (beseda s geografem a cestovatelem spojená s projekcí fotografií)
so 19. 4.  17: 00 hodin  SEDLČANY KROK ZA KROKEM (prohlídka města s komentářem historika Jiřího Páva)
27. 4.  19: 00 hodin  Vlastimil Vondruška: Kantor Vondruška a žáci darebáci (večer při svíčkách v muzejní kavárně)
čt 10. 5.  17: 00 hodin  SEDLČANY KROK ZA KROKEM II. (prohlídka města s komentářem historika Jiřího Páva)
čt 31. 5.  17: 00 hodin  SEDLČANY KROK ZA KROKEM III. (prohlídka města s komentářem historika Jiřího Páva)
čt 14. 6.  18: 30 hodin  PAPÍROVÁ PLATIDLA (přednáška 1st Money Musea)
čt 20. 9.  17: 00 hodin  SEDLČANY KROK ZA KROKEM IV. (prohlídka města s komentářem historika Jiřího Páva)
23. 11.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: Severní IRÁK – Američané odcházejí, batůžkáři přicházejí! (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
30. 11.  9 – 17 hodin  „NETRADIČNÍ VÁNOCE V MUZEU“ “ (předváděcí dny řemesel spojené s vánočním prodejem)
so 1. 12.  9 – 17 hodin  „NETRADIČNÍ VÁNOCE V MUZEU“ “ (předváděcí dny řemesel spojené s vánočním prodejem)
7. 12.  18: 30 hodin  skupina SALAMANDR: „Pár písniček pod stromeček“. (vánoční „večer při svíčkách“ při hraní koled a spirituálů)




Uskutečněné akce roku 2012

Obrazy a obrázky Josefa Lady

(17. ledna – 9. března)

Výstavní rok 2012 byl v sedlčanském muzeu zahájen výstavou „Obrazy a obrázky Josefa Lady“. Putovní výstava je zapůjčena z Oblastního muzea Praha – východ se sídlem v Brandýse nad Labem a čítá 65 reprodukcí ladových obrázků. Na úvod večera vystoupila žákyně ZUŠ Sedlčany Eliška Marková, která zahrála několik skladeb na akordeon. O díle a o nelehkém malířově životě zajímavě promluvil ředitel 2. ZŠ Sedlčany Jaroslav Nádvorník. Výstavu, která pohladí oko i duši dětského i dospělého návštěvníka, je možno navštívit do pátku 9. března.


Radim Hanuš: Kontrasty Argentiny – z nejteplejšího místa Latinské Ameriky až na mrazivý jih.

(přednáškový sál městského muzea, pátek 20. ledna od 18:30 hodin)

Od skvělých vodopádů Iguazú jsme dojeli přes mnohobarevné hory na Rally Dakar ale také za nejlepším červeným vínem do Mendozy. Cestou nás mohutný ledovec Moreno uchvátil tunami ledu padajícími z výšky 60m do klidné hladiny Lago Argentino. Pro znalce byl doporučen trekking čistou přírodou Patagonie pod strohými žulovými věžemi Cerro Torre a Fitz Roy. Přírodu i města jsme okořenili karnevalem, který si výpravností nezadal s karnevalem v Riu…. Přednášku spojenou s projekcí zajímavých fotografií si přišlo vyslechnout 40 návštěvníků.


TWO VOICES Trio

(muzejní kavárna, pátek 10. února v 18:30 hodin)

Prvními našimi letošními hosty v rámci „večera při svíčkách“ byla skupina TWO VOICES Trio. V kavárně muzea zněla klasická hudba s vtipnými i poetickými texty Jany Richterové a Gábiny Pešinové doprovázená houslovými variacemi Vladimíra Iljiče Pecháčka. Hudební představení plné humoru, překvapení a netradičního spojení operní pěvkyně s šansoniérkou posluchače natolik zaujalo, že účinkující museli po dlouhotrvajícím potlesku publika přidávat ještě několik písní. Zajímavé a netradiční vystoupení si přišlo vyslechnout 50 posluchačů.


Lukáš Synek: Podivuhodný ostrov Sokotra

(přednáškový sál městského muzea, pátek 17. února od 18:30 hodin)

Při cestopisné projekci Lukáše Synka se tentokrát návštěvníci muzea podívali na ostrov Sokotru ležící u Afriky v Indickém oceánu. Lukáš Synek se svojí výpravou projel ostrov napříč po stezkách pastevců koz, vystoupali na nejvyšší bezejmennou horu, projeli hlubokým kaňonem Wádí Dirhur, obdivovali pobřežní duny, blankytně modré moře a lesy stromů dračí krve či okurkovníky. Velkým zážitkem nejen pro cestovatele byla prvá velbloudí zabíjačka, kterou posluchačům přiblížil v krátké sekvenci snímků. Na zajímavou přednášku se přišlo podívat 45 návštěvníků.


Zpěvem k srdci, srdcem k vlasti

(15. března – 22. dubna)

Výstava sedlčanského pěveckého spolku „Záboj“ představila významné pěvecké sdružení u příležitosti 150. let jeho založení. Na úvod vernisáže zazněly verše od F. L. Čelakovského a Jana Nerudy v podání studentek ze ZUŠ Sedlčany. O dlouholeté činnosti spolku zasvěceně promluvil historik muzea a kurátor historické části výstavy Jiří Páv. Poté společně s bývalo dlouholetou členkou sboru Miroslavou Královcovou slavnostně představili novou stuhu Záboje. Hlavním večerním programem bylo vystoupení pěveckého spolku pod vedením jeho sbormistrině Vladimíry Severové. Na závěr večera vystoupil starosta města Jiří Burian, který ocenil činnost pěveckého sdružení a jeho význam pro kulturní život našeho města.


Setkání v Senátu Parlamentu ČR

(čtvrtek 15. března od 10:00 do 13:00 hodin)

Na pozvání senátora Karla Šebka, sdružení Mezi řekami a sdružení obcí Neveklovska se sešli občané Benešovska, Sedlčanska a Neveklovska na vzpomínkovém setkání k 70. výročí vystěhování svých obcí za 2. světové války. Sedlčansko zastupoval starosta města Sedlčany Ing. Jiří Burian a ředitel sedlčanského muzea Mgr. David Hroch, který se ve svém příspěvku zaměřil na vystěhování Sedlčanska. Akce se zúčastnilo více než 200 posluchačů.


Otomar Dvořák: Za poklady brdských hřebenů

(přednáškový sál městského muzea, pátek 23. března od 18:30 hodin)

Při cestopisné projekci jsem se spisovatelem Otomarem Dvořákem, autorem tří desítek populárně naučných knih a několika historických románů, vydali do největšího středočeského pohoří Brdy po stopách keltských a středověkých zlatokopů, setkali jsme se s brdskými čarodějnicemi a obávaným drakem z vrchu Koníčku, a také jsme se pokusili najít odpověď na otázku, zda lze v brdských lesích chytit živého trilobita. Vydavatelka a fotografka Marie Holečková doplnila vyprávění svými postřehy a fotografiemi.


Beseda Jiřího Páva s žáky ZŠ

(přednáškový sál muzea, středa 21. března od 10:00 hodin)

Žáci pátých tříd 2. ZŠ Sedlčany Propojení si přišli vyslechnout poutavou přednášku historika Jiřího Páva na téma vystěhování Sedlčan a Sedlčanska za 2. světové války. Zajímavé téma bylo obohacenou bohatou projekcí dobových historických fotografií z archivu muzea. V závěru proběhla bohatá diskuse v níž žáci prokázali své dobré znalosti našich regionálních dějin.


Velikonoční dny řemesel

(pátek 30. a sobota 31. března)

Sedlčanští muzejníci pořádali již tradiční třetí ročník dnů řemesel v čase předvelikonočním. Návštěvníci, kteří na akci přišli, mohli sledovat malování kraslic, zdobení vajíček voskovou technikou, výrobu svíček, pletení košíků a pomlázek, řezbářskou práci, či předení na kolovrátku. Velmi oblíbenou se opět stal koutek s ochutnávkou domácích pečených specialit. Řemeslné dny nově doplňovaly výroba origami, mašlovaček a ukázky pletení, vyšívání a ručního šití. Dvoudenní akci navštívilo více než jeden tisíc dětí a dospělých.


Pavel Svoboda: Island

(přednáškový sál městského muzea, čtvrtek 12. dubna od 18 hodin)

Cestopisná přednáška s projekcí geografa Pavla Svobody zavedla návštěvníky na Island. Vysoká vulkanická aktivita v kombinaci s polárním klimatem má nekončící seznam přírodních zajímavostí jako jsou černé sopečné pouště, barevné hory, ledovce, nádherné vodopády, vulkány, bahenní sopky, horké prameny, hluboké fjordy a různobarevné pláže. Geograf nechal návštěvníkům nahlédnout do běžného života islandských obyvatel, jejich svérázné kuchyně i využívání termálních pramenů. Velkým zážitkem nejen pro cestovatele byla fascinující polární záře a erupce sopky Eyjafjallajökull. Jednalo se o jednu z nejzajímavějších přednášek, které s v našem muzeu uskutečnily.


Sedlčany krok za krokem I.

(prohlídka města, čtvrtek 19. dubna od 17 hodin)

Městské muzeum pořádalo pro zájemce o historii Sedlčan první vlastivědnou vycházku po našem městě. Sraz účastníků byl před naším muzeem, kde prohlídka začínala a průvodcem nám byl historik Jiří Páv, který zasvěceně přiblížil stavebně historický vývoj části města v okolí Tyršovy a Růžové ulice, stadionu TJ Tatran a kolem potoku Mastníku. Zajímavé a poutavě provedené vycházky se zúčastnilo 75 posluchačů.


Setkání po letech

(26. dubna – 3. června)

Výstava představila tři sedlčanské kapely (Houbeles – Atlantic – Mix), které zde hrály v 70. letech 20. století. Připomněla vznik, vývoj a působení tří sedlčanských kapel a také tradici jejich společného setkávání, která trvá do dnešních dní. Vernisáž výstavy se uskutečnila za účasti většiny zakládajících členů hudebních skupin a jednotlivé kapely také během večera živě zahrály své nestárnoucí skladby.


Kantor Vondruška a žáci darebáci

(muzejní kavárna, pátek 27. dubna v 19:00 hodin)

Vlastimil Vondruška opět vystoupil v naší muzejní kavárně na „Večeru při svíčkách“. Tentokrát s novým pořadem vyprávění a písniček o středověkých žácích i jejich kantorech, který je volnou parafrází kdysi úspěšného pořadu Kantor Barnabáš a žáci darebáci. Obsahem pořadu bylo vyprávění vážné i nevážné spisovatele a historika Vlastimila Vondrušky o životě na středověkých univerzitách. Během večera zazněly písně v podání hudebníka Petra Traxlera, který zahrál své původní skladby.


Sedlčany krok za krokem II.

(prohlídka města, čtvrtek 10. května od 17 hodin)

Druhá vlastivědná vycházka po našem městě s historikem Jiřím Pávem začínala na náměstí T.G.Masaryka. Prošli jsme do spodní části náměstí a postupně ulicí Nádražní až k Pejšovu mlýnu, odkud jsme se vraceli Potoční ulicí kolem Buzkova zahradnictví zpět. Padesát posluchačů si vedle zasvěceného výkladu mohlo užívat i příjemného jarního počasí.


Sedlčany krok za krokem III.

(prohlídka města, čtvrtek 31. května od 17 hodin)

Třetí vlastivědná vycházka po našem městě s historikem Jiřím Pávem začínala opět u našeho muzea na náměstí T.G.Masaryka. Naše cesta vedla tentokrát severním směrem do ulice 28. října, kde jsme během jediného zastavení za pomoci dobových fotografií mohli srovnávat původní a současnou architekturu Sedlčan. I přes nepřízeň počasí na tuto akci dorazilo 37 účastníků.


Projekce a přednášky pro studenty gymnázia

(pondělí 21. – čtvrtek 24. května)

V „maturitním“ týdnu v dopoledních hodinách se v muzejní knihovně konaly projekce a přednášky pro studenty sedlčanského gymnázia. Témata byla různá od vystěhování Sedlčanska za 2. sv. války, přes založení a historii sedlčanského gymnázia po komentovanou prohlídku sedlčanského náměstí.


Dětství na kolečkách

(12. června – 9. září)

Hlavní letošní výstavou se stala výstava historických kočárků, které pocházejí ze sbírky paní Věry Čížkové z Kralup nad Vltavou. Sběratelka se této činnosti věnuje již osm let a její sbírka čítá již téměř 200 kočárků, které vystavuje průběžně na různých místech. Pro naši expozici sběratelka vyčlenila kočárků od nejstarších typů po kočárky vyráběné v 80. letech 20. století. Výstava, která je obohacena o vystavené panenky a drobné předměty, zaujala zvláště naše něžné pohlaví. Na vernisáži vystoupily žákyně ZUŠ Sedlčany s krátkým hudebním a recitačním programem. V druhé části večera nám autorka pohádek Markéta Víšková přečetla jednu ze svých povídek z nově vydané knížky pro děti „O velrybě ze Sedlčan“.


Vznik a vývoj papírových platidel u nás a ve světě

(přednáškový sál muzea, čtvrtek 14. června od 18:30 hodin)

Naše muzeum ve spolupráci s Muzeem peněz – 1st Money Museum – jediným soukromým muzeem v České republice uspořádalo přednášku o vzniku a vývoji papírových platidel u nás a ve světě. Do zajímavého a trochu tajemného světa papírových platidel nás zasvětil ředitel muzea Ing. Jindřich Karpíšek. Vedle přednášky pro veřejnost se již v pondělí 11. června odpoledne uskutečnila tato přednáška pro studenty ekonomické větve sedlčanského gymnázia.


Malé výročí velké události

(čt 13. září – ne 21. října)

U příležitosti deseti let působení muzea v nově opravené budově na sedlčanském náměstí jsme pořádali výstavu, která přiblížila činnost naší organizace. Návštěvníci se mohli seznámit, jak shromažďujeme a pečujeme o historické sbírky a jakým způsobem se podílíme na kulturním životě města Sedlčan i Sedlčanska. Na vernisáži vystoupil starosta města Sedlčan Ing. Jiří Burian, který připomněl jednotlivé kroky městského zastupitelstva, které předcházely zahájení oprav naší budovy. Historik muzea Jiří Páv ve svém projevu vyzdvihl význam muzea jako regionální paměťové instituce pečující o sbírkové předměty.


Sedlčany krok za krokem IV.

(prohlídka města, čtvrtek 20. září v 17 hodin)

Poslední letošní vlastivědná vycházka naším městem s průvodcem Jiřím Pávem směřovala z náměstí od muzea jižním směrem na Komenského náměstí, kde jsme se zastavili u nejstarší sedlčanské školy. Naše cesta dále vedla ke kostelu sv. Martina, do ulice Primáře Kareše a přilehlých ulic Baxovy a Děkana Bučila. Výklad průvodce byl doplněn dokumentárními dobovými fotografiemi, které bylo možno srovnávat se současnou podobou budov. Na závěr vycházky čekalo účastníky milé přivítání chlebem a solí před domem rodiny Kolských.


Přednáška k 130. výročí založení městské knihovny

(přednáškový sál městského muzea, sobota 20. října od 10 hodin)

V rámci celodenních oslav založení Městské knihovny Sedlčany se v prostorách muzea uskutečnila přednáška historika Jiřího Páva. Přednášející se zaměřil nejen na období kolem vzniku této instituce, ale připomněl také jednotlivé zajímavé historické etapy, kterými sedlčanská knihovna postupně prošla. Součástí akce byla také bohatá projekce dobových fotografií, takže účastníci měli jedinečnou možnost zavzpomínat si na časy dávno minulé.


Barevné propojení

(26. října – 25. listopadu)

Podzimní výstava pod názvem Barevné propojení vnesla do našeho výstavního sálu novou energii. Abstraktní obrazy autorky Jitky Gyömberové velmi příjemně doplnily barevné dekorace od Pavlíny Kožmínové z Vysokého Chlumce. Vernisáž na kterou dorazil velký počet návštěvníků oživil hudebním kytarovým vystoupením Libor Mandovec.


Lukáš Synek: severní Irák

(přednáškový sál městského muzea, pátek 23. listopadu od 18:30 hodin)

Oblíbený sedlčanský přírodovědec a cestovatel Lukáš Synek nám tentokrát představil zemi, kterou výstižně charakterizoval slovy: „Jen šílenec se může vydat na dovolenou do Iráku, říkáte si. A navíc tam cestovat stopem, klábosit s pešmergy ozbrojenými brněnskými samopaly nebo si vychutnávat koktejl v ulicích nočního města. Autonomní oblast irácký Kurdistán na severu země je však „jiný Irák“, kde si na bezpečnost dohlédnou. Kurdové mají ropu, vlastního prezidenta, od arabské části Iráku se chrání střeženou hranicí….“. Přednášku doprovázenou zajímavými fotografiemi a filmovým i sekvencemi navštívilo 50 posluchačů.


Malované na hedvábí

(27. listopadu – 4. ledna)

Poslední letošní výstavou byla prezentace dvou vystavujících – Dušana Dvořáka a Šárky Kváčové. Dušan Dvořák, který přes svůj handicap, maluje krásné obrázky na hedvábí, nyní pracuje v atelieru v Modrém klíči v Praze. Mezi uměleckou tvorbu Šárky Kváčové patří výroba šperků, malování triček, kresba mandal a oděvní návrhářství. Během večera vystoupil také zástupce ředitelky nadace Modrý klíč Radovan Netušil a na závěr vernisáže zazněly písně v podání písničkáře Pavla Volodkoviče.


Netradiční Vánoce v muzeu

(30. listopadu a 1. prosince)

Muzejní akce letošního roku již tradičně uzavřely vánoční dny řemesel s ukázkou výroby a prodeje výrobků šikovných a zručných vystavovatelů, kteří zaplnili prostor před muzeem, výstavní sál a obě podlaží muzea. Návštěvníci mohli prožít první adventní čas s perníkářkou, krajkářkou, řezbářem, včelařem, kovářem a zároveň ochutnat pečené ryby, domácí chléb, medovinu, perníčky, vánoční cukroví, čaje. Zajímavým zpestřením obou dnů bylo hudební vystoupení u vstupu do muzea v podání harmonikáře a bubeníka. Na muzejní řemeslné dny zavítalo více než 1.700 návštěvníků.


Salamandr

(muzejní kavárna, pátek 7. prosince v 18:30)

Muzejní akce roku 2012 uzavřelo vystoupení příbramské skupiny Salamandr, které opět patřilo mezi naše nejlepší pořady. Při vánočním „večeru při svíčkách“ ve zcela zaplněném výstavním sále muzea vystoupila skupina se svým pořadem „Pár písniček pod stromeček“. Účinkující nejen zazpívali koledy a spirituály, ale i zarecitovali a zahráli písně na přání přítomných posluchačů.











TOPlist



        2013  ©  Městské muzeum Sedlčany     Přihlásit se