leden-březen:      
Út, Čt, Pá: 9-12      
St: 9-12 a 13-16      
duben-květen:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
So: 9-12      
Ne: 13-16      
červen:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
červenec-srpen:      
Po-Ne: 9-16 (St do 17)      
září:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
říjen-prosinec:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
Ne: 13-16      

 

 

 

 

2009

Kalendář výstav v roce 2009

čt 15. 1. – 27. 2.  Plesová sezóna začíná!
(společenský oděv a šperk z tvorby Marie Suchanové a Lenky Bláhové)
út 3. 3. – ne 5. 4.  Člověk nepřítel i samaritán
(putovní výstava Národního muzea v Praze)
út 7. 4. – ne 10. 5.  Fotografie cestovatele Lukáše Synka
(výstava fotografií ze Sedlčanska)
út 12. 5. – ne 14. 6.  Svět brouků
(výstava entomologa Antonína Trmala)
čt 18. 6. – ne 13. 9.  Odkrytá tajemství muzejního depozitáře
(výstava u příležitosti 115 let od založení muzea)
út 15. 9. – 23. 10.  Historie a současnost Osečan
(obecní výstava)
út 27. 10. – ne 22. 11.   Obrazy a obrázky malířky Josefy Burianové
(výstava známé malířky)
27. 11. – 8. 1.   Cesta světla – vánoční výstava
(Věra Dlouhá, Lenka Feldsteinová, Veronika Hejhalová)
Slavnostní zahájení uvedených akcí se uskuteční shodně v 18 hod. Změna programu vyhrazena. Sledujte naši aktuální nabídku dalších pořadů na plakátech či na internetu! Srdečně vás zveme.

Přednášky a jiné akce v muzeu

čt 22. 1.  18: 00 hodin  Jiří Páv: Sedlčany po 2. světové válce (do roku 1955)
30. 1.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: MALAWI – vřelé srdce černé Afriky (cestopisná přednáška doprovázená projekcí fotografií)
čt 19. 2.  18: 00 hodin  Hana Žaludová: Egypt – kolébka starověké civilizace (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
27. 2.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: Oregon (USA) – cestami amerických pionýrů (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
6. 3.  18: 00 hodin  Manželé Sosnovcovi: JAPONSKEM – chrámy, zahrady, lidé (1. část) (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
čt 12. 3.  18: 00 hodin  Jiří Páv: Sedlčany po 2. světové válce (2. část od roku 1955)
27. 3.  18: 00 hodin  Manželé Sosnovcovi: JAPONSKEM – chrámy, zahrady, lidé (2. část) (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
16. 10.  18: 30 hodin  Vlastimil Vondruška vypráví nejen o životě, historii a literatuře – dobové středověké písně zahraje hudebník Jiří Traxler. (večer „při svíčkách“ v muzejní kavárně)
23. 10.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY – Dubaj, hory, Ománský záliv a poušť Rub al-Chálí (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
6. 11.  18: 30 hodin  Vladimír Merta a Jana Lewitová – RENESANČNÍ INSPIRACE (večer „při svíčkách“ v muzejní kavárně)
út 10. 11.  18: 00 hodin  František Hodys: PERU PRO KAŽDÉHO (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
20. 11.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: BARMA – země tisíců zlatých pagod (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)
4. 12.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: ANDY a ATACAMA – fascinující krajiny Jižní Ameriky (cestopisná přednáška spojená s projekcí fotografií)




Uskutečněné akce roku 2009

Regiontour 2009

(15. – 18. ledna)

Stalo se již tradicí, že se sedlčanské muzeum prezentuje na stánku Sdružení obcí Sedlčanska na veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně. Hlavním tématem letošní expozice Krajského úřadu Středočeského kraje a tedy i sedlčanského stánku tentokrát bylo středověké tržiště.


Plesová sezona začíná!

(15. ledna – 27. února)

Ve čtvrtek 15. ledna zahájila slavnostní vernisáž výstavu „Plesová sezona začíná!“, která nás seznamuje s originálními šaty a šperky z tvorby Marie Suchanové a Lenky Bláhové. Velký až nečekaný počet návštěvníků přivítal historik Jiří Páv a se životními osudy a postupným uměleckým růstem autorek nás vtipnou řečí seznámil ředitel Středního odborného učiliště Sedlčany Ing. Jiří Janů. K velmi příjemné atmosféře večera přispělo vystoupení, které si připravili žáci Základní umělecké školy v Sedlčanech pod vedením svých učitelek. Pro obdivovatele společenských šatů a šperků bylo na závěr připraveno pohoštění z kuchyně žáků SOU Sedlčany.


Přednáška historika Jiřího Páva Sedlčany po 2. Světové válce (1. část do roku 1955)

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, čtvrtek 22. ledna od 18.00 hodin)

Rok 2009 zahájil svou první přednáškou historik a pracovník muzea Jiří Páv. Přednášku, která byla věnována poválečným událostem v Sedlčanech do poloviny padesátých let, si přišlo vyslechnout 45 posluchačů. Návštěvníci mohli opět zhlédnout řadu dobových fotografií doplněných velmi zajímavým a podnětným vyprávěním. Večer byl zakončen premiérovým promítáním krátkého filmu z oslavy 1. máje v roce 1948 v Sedlčanech.


Lukáš Synek: Malawi

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 30. ledna v 18.30 hodin)

Do posledního místa zaplnili návštěvníci přednáškový sál, kde Lukáš Synek vyprávěl a promítal o krásné a barevné zemi Malawi. Tato země v jihovýchodní Africe patří k nejbezpečnějším, nejlevnějším a nejkrásnějším na africkém kontinentu. Mezi silné zážitky z promítání patří plavba anglickým parníkem Ilala přes jezero Malawi. … „v národním parku Liwonde jsme pozorovali slony, hrochy a zebry, některá zvířata nás navštívila v noci přímo v kempu“…. Promítání se neslo v tónu strhující africké hudby.


Hana Žaludová: Egypt – kolébka starověké civilizace

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, čtvrtek 19. února od 18.00 hodin)

Egypt – kolébka starověké civilizace byl název cestopisné přednášky s níž vystoupila Hana Žaludová v našem muzeu. „Egypt je úžasná země“, zvláště pro milovníky historie je přímo zaslíbená pro své specifické umění a obrovské množství starověkých památek. Plavbou po Nilu jsme zhlédli Asuan, Luxor se zastávkou v chrámu Kóm Ombo a Edfu. V Luxoru jsme si prohlédli 2 chrámy Luxorský a Karmecký. Pro přednášející je Egypt rájem na zemi a k jejím nejsilnějším zážitkům patří nasvícený Luxorský chrám.


Lukáš Synek: Oregon

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 27. února v 18.30 hodin)

Vystoupení sedlčanského cestovatele a fotografa navštívilo 44 posluchačů. „…Cestovatelé se shodují, že z hlediska přírodních krás je Oregon nejkrásnějším státem USA. Během kratšího působení na Oregonské státní univerzitě jsem projel rozeklané divoké pobřeží Tichého oceánu, navštívil monumentální sekvojové pralesy, prošel jsem několik stezek v Kaskádovém pohoří plném elegantních sopek a zamířil i do polopouštního vnitrozemí ke slaným jezerům na území indiánů Klamath. Nakonec jsem se mohl vydat i ke Kráterovému jezeru, nejznámější oregonské atrakci, k němuž byla silnice, kterou ještě v červnu blokovaly masy sněhu, právě zprůjezdněna…“


Člověk nepřítel i samaritán

(3. března – 5. dubna)

V úterý 3. března se uskutečnila vernisáž k nově uspořádané výstavě „Člověk nepřítel i samaritán“. Jedná se o putovní výstavu, kterou společně připravily Národní muzeum, Národní lékařská knihovna – Zdravotnické muzeum v Praze a Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Dobové kosterní nálezy demonstrují zranění od období pravěku do období 2. sv. války a popisují stručné dějiny válečné chirurgie. Výstava je nejen doplněna názornými lékařskými nástroji a pomůckami, ale i dobovými rytinami. Návštěvníci se mohli těšit z velmi poučného a zajímavého vyprávění RNDr. Vítězslava Kuželky z antropologického oddělení Národního muzea.


Japonskem – chrámy, zahrady, lidé (1. část)

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 6. března od 18 hodin)

Přednáška Vendulky a Čestmíra Sosnovcových z jejich poslední cesty po Japonsku v listopadu 2008. Posluchači, kteří zaplnili přednáškový sál do posledního místa měli jedinečnou možnost vyslechnout si vyprávění o zajímavých japonských lokalitách Tokiu, Naganu a Kjótu. Přednášející se ve své bohaté fotografické prezentaci zaměřili na japonskou přírodu a památky. Část vystoupení byla věnována i bonsajím – oboru, kterému se oba věnují. Jedinečný posluchačský zážitek byl ještě umocněn podmanivou japonskou hudbou.


Jiří Páv: Sedlčany po 2. světové válce (2.část od roku 1955)

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, čtvrtek 12. března v 18 hodin)

Přednáška sedlčanského historika, která uzavřela velký samostatný cyklus věnovaný historii Sedlčan, přilákala 40 posluchačů. Příchozí měli možnost se seznámit se stavebním vývojem města a připomenout si významné osobnosti nedávné sedlčanské historie.


Komentované prohlídky antropologa Vítězslava Kuželky

Pro studenty sedlčanského gymnázia byly ve středu 25. března dopoledne připraveny tři přednášky (komentované prohlídky) RNDr. Vítězslava Kuželky z antropologického oddělení Národního muzea k probíhající výstavě „Člověk nepřítel i samaritán“. Přednášející poutavým vyprávěním přiblížil dobu od pravěku až po 2 sv. válku. Studenti si tak mohli prohlédnout řadu kosterních nálezů, různé lékařské pomůcky a nástroje s doprovodným slovem kurátora této výstavy.


Japonskem – chrámy, zahrady a lidé (2. část)

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 27. března od 18 hodin)

Druhou část přednášky manželů Sosnovcových o Japonsku tentokrát věnovanou převážně zahradám a tamnímu jídlu navštívilo 43 posluchačů, kteří si vyslechli velmi poutové vyprávění doplněné barvitými fotografiemi. Návštěvníci mohli shlédnout zahrady, které patří k nejkrásnějším v Zemi vycházejícího slunce. Dále posluchače cesta zavedla do města Bizen (Imbe), které je vyhlášeným centrem výroby keramiky. Podle Čestmíra Sosnovce se můžeme v budoucnu těšit na další vyprávění o cestování po Japonsku.


Sedlčanský kras

(7. dubna – 10. května)

V úterý 7. dubna byla zahájena výstava fotografa, cestovatele a sedlčanského rodáka Lukáše Synka pod názvem „Sedlčanský kras“ (krajina Sedlčanska plná krás). Vystavené unikátní fotografie zachycují místní krajinu v jednotlivých ročních obdobích. Na úvod vernisáže autor fotografií vysvětlil správnou techniku pro vytvoření kvalitního snímku pro nás běžné uživatele fotoaparátů. Vystavené fotografie si můžete nejen prohlédnout, ale i zakoupit.


Svět brouků

(12. května – 14. června)

V úterý 12. května byla zahájena v pořadí již čtvrtá výstava „Svět brouků“ sedlčanského entomologa Antonína Trmala. Velký počet návštěvníků překvapilo nejen množství vystavených brouků a motýlů, ale i vystoupení hornistů pany Calty a pana Slabého. O zábavu se postaralo vtipné představení paní ředitelky Památníku Karla Čapka Kristýny Váňové a Jana Hošny z knihy Ze života hmyzu od Karla Čapka. Vernisáž doprovázelo zajímavé vyprávění samotného sběratele výstavy. Třešničkou na dortu bylo bohaté a výborné občerstvení.


Besedy entomologa Antonína Trmala

(výstavní sál Městského muzea Sedlčany)

V rámci výstavy „Svět brouků“ vyprávěl vystavující entomolog Antonín Trmal dětem a studentům místních i okolních škol své poznatky, zkušenosti a zážitky ze života nejen brouků, ale i motýlů, vážek, kudlanek…


Přednáška historika Jiřího Páva o vystěhování Sedlčanska za 2. sv. války

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, úterý 19. května)

V úterý 19. května v dopoledních hodinách proběhla přednáška historika Jiřího Páva pro skupinu návštěvníků z Milevska. Poutavým a velmi zajímavým vystoupením, které dokreslila projekce dobových fotografií, přiblížil přednášející posluchačům dobu vystěhování Sedlčan a jejich okolí.


Sedlčanská muzejní noc

Základní umělecká škola Sedlčany ve spolupráci s městským muzeem pořádala v pátek 22. května netradiční prohlídku muzea v uměleckém duchu v rámci celostátního projektu „Festival muzejních nocí 2009“. Do projektu se zapojily všechny obory ZUŠ a divadelní spolek Našlose, které v jednotlivých prostorách muzejní expozice vystoupily. Návštěvníci tak měli jedinečnou možnost zhlédnout oživlou muzejní expozici od nejstarší po nejnovější historická období. „Sedlčanská muzejní noc“ byla rozdělena na dopolední prohlídky pro školy a odpolední prohlídky pro veřejnost. První ročník sedlčanské muzejní noci navštívilo během dopoledne 170 žáků a studentů z místních základních škol a gymnázia. Odpoledních prohlídek, které začaly v 17.00 hodin se zúčastnilo celkem 250 návštěvníků.


Odkrytá tajemství muzejního depozitáře

(18. června – 13. září)

U příležitosti 115 výročí založení sedlčanského muzea se konala vernisáž k výstavě „Odkrytá tajemství muzejního depozitáře“. Vystaveny jsou sbírkové předměty z depozitáře a dokumenty z archivu dokládající činnost muzea od roku 1894 do roku 2009. Úvodním slovem nás přivítal ředitel muzea David Hroch a stručnou historii připomněl kurátor výstavy Jiří Páv. Po něm se slova ujali ředitel Hornického muzea v Příbrami Josef Velfl a starosta města Jiří Burian, jenž přebral nad naší výstavou záštitu. V rámci vernisáže se uskutečnil křest nové publikace „Sedlčansko ve fotografiích Martina Steckera“. Publikace přibližuje přírodní zajímavosti a stavební památky sedlčanského regionu. Slavnostní a zároveň příjemnou atmosféru doplnilo trio trubačů pod vedením pedagogů ZUŠ Sedlčany. Vernisáže se zúčastnilo více než 40 návštěvníků.


Historie a současnost obce Osečany

(15. září – 23. října)

Výstavou z cyklu „Obce Sedlčanska“ se představila další obec – Osečany. Vernisáž se uskutečnila za velkého zájmu návštěvníků (80 návštěvníků) nejen z Osečan, ale i z blízkého okolí. Na úvod promluvil ředitel sedlčanského muzea David Hroch a poté předal slovo hlavní autorce výstavy starostce Evě Moulíkové. Dalším účinkujícím se stal místostarosta obce Osečany Pavel Pechač, který krátce pohovořil o historii pivovaru v Osečanech. O hudební doprovod se postarali žáci a učitelé ZUŠ v Sedlčanech. Výborné a nápadité pohoštění připravili osečanské kuchařky. Zpestřením celého programu byla přítomnost malíře portrétů Miloše Kotka, který ochotně maloval účastníky vernisáže.


Večer při svíčkách s Vlastimilem Vondruškou a Jiřím Traxlerem

(muzejní kavárna pátek 16. října v 18:30)

Muzejní kavárna opět přivítala známého spisovatele Vlastimila Vondrušku, který tentokrát vystoupil společně s Jiřím Traxlerem na „Večeru při svíčkách“. V pátek 16. října posluchači do posledního místa zaplnili výstavní sál, kde se zaujetím poslouchali vyprávění Vlastimila Vondrušky o životě, historii a literatuře a také o tom, jak se točil film „Jménem krále“. Celé vyprávění bylo doprovázeno dobovými písněmi ze středověku hudebníka Petra Traxlera.


Lukáš Synek: Spojené arabské emiráty

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 23. října v 18:30)

Monumentální stavby, obchody plné zlata, všelijaké vymoženosti dokumentující obrovské bohatství země na jedné straně, rozsáhlá poušť a vyprahlé hory na straně druhé. To jsou současné Spojené arabské emiráty, které nám ve své večerní přednášce představil sedlčanský cestovatel a fotograf Lukáš Synek. Zajímavé vyprávění obohacené množstvím fotografií si přišlo poslechnout 61 návštěvníků.


Obrazy a obrázky malířky Josefy Burianové

(27. října – 22. listopadu)

Akademická malířka Josefa Burianová, absolventka speciálního ateliéru profesora Antonína Pelce, se představila sedlčanské veřejnosti ve výstavním sále městského muzea. Vedle krajinných akvarelů vystavila svébytné kresby a úsměvné ilustrace k dětským knížkám, kde v typických postavách i postavičkách z říše dětských pohádek a příběhů zvěčnila vlastní vztah k lidové moudrosti prostých lidí. Na vernisáži výstavy promluvil akademický malíř Josef Velčovský, který autorku představil a přiblížil její malířskou a restaurátorskou činnost.


Večer při svíčkách s Vladimírem Mertou a Janou Lewitovou

(muzejní kavárna, pátek 6. listopadu v 18:30)

V listopadovém muzejním „večeru při svíčkách“ byli našimi hosty hudebník Vladimír Merta a zpěvačka Jana Lewitová, kteří společně vystoupili s programem nazvaným „Renesanční inspirace“. Posluchači, kteří zcela zaplnili muzejní komorní prostor, tak měli jedinečnou možnost vyslechnout nově upravené písně klasika anglické renesanční hudby přelomu 16. a 17. století Johna Dowlanda.


František Hodys: Peru pro každého

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, úterý 10. listopadu v 18:00)

Přednáška profesora sedlčanského gymnázia Františka Hodyse byla pojata v duchu přiblížení této jihoamerické země laické veřejnosti. Přednášející cestoval po Peru celý měsíc a měl tak možnost poznat nejen přírodní krásy, architekturu velkých měst, ale i běžný život prostých obyvatel. Posluchači, kteří zaplnili přednáškový sál (55 příchozích), také shlédli řadu zajímavých fotografií a krátkých filmových sekvencí.


Lukáš Synek: Barma – země tisíců zlatých pagod

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 20. listopadu v 18:30)

…země exotická, plná zvláštností a usměvavých lidí, kde týden má osm dní, kde muži chodí v sukních, kde vládne vojenská junta, kde i ten nejchudší přispěje na pozlacení pagody. Uslyšíte, proč jsme prochodili polovinu Barmy na boso, jak jsme cestovali na střeše náklaďáku, jak jsme učili mnichy angličtinu, jak jsme se snažili nedat vojenské vládě ani dolar, jak obrovské jsou sochy Buddhy nebo jak chutnají smažení cvrčci… Přenášku spojenou s projekcí si přišlo vyslechnout 70 posluchačů.


Cesta světla – vánoční výstava

(27. listopadu – 8. ledna 2010)

Autorky letošní vánoční výstavy „Cesta světla“, Věra Dlouhá a Veronika Hejhalová, představily ve výstavní síni muzea vánoční aranžmá a osobitou nenapodobitelnou keramiku. Světla lemující cestu k muzeu uvítala návštěvníky a následně na ně dýchla nezapomenutelná atmosféra Vánoc. Výstavu zahájil ředitel muzea David Hroch, poté promluvila Jarka Kuruczová a závěrečného slova se ujaly samy autorky. Celý večer zněly koledy dětí za doprovodu klavíru v podání Blanky Zedníkové. Návštěvníci si mohli zpříjemnit vánoční náladu domácím cukrovím, vánočkou, slaným pečivem a připít si vínem, či domácím bezinkovým likérem.


Lukáš Synek: Andy a Atacama

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 4. prosince v 18.30 hodin)

Poslední přednáška cestovatele Lukáše Synka v roce 2009 nás zavedla do Jižní Ameriky, za doprovodu barvitých fotografií jsme procestovali Chile, poušť Atacamu se všudypřítomnými lamami a v dálce zasněženými sopkami. Poté jsme zhlédli jezero Titicaca a následně jsme prošli pohoří And po incké stezce, kde jsme viděli neskutečné scenérie solných plání. Přednášku navštívilo 40 posluchačů.


Řemesla v muzeu

(výstavní sál Městského muzea Sedlčany)

V pátek 18. prosince se ve výstavní síni muzea při vánoční výstavě uskutečnila ukázka tradičních řemesel pro děti ze základních škol, které tak měly jedinečnou možnost obdivovat zručnost předvádějících. Hanka Suchá názorně ukázala, jak vyrobit betlém ze šustí. Druhým předvádějícím byla Jana Bělková, která zdobila perníčky. Velkou pozornost dětí si získal pan Hácha, který dětem předvedl řezbářské umění. Malí návštěvníci měli možnost si nejen vše prohlédnout, ale také sami vyzkoušet.











TOPlist



        2013  ©  Městské muzeum Sedlčany     Přihlásit se