leden-březen:      
Út, Čt, Pá: 9-12      
St: 9-12 a 13-16      
duben-květen:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
So: 9-12      
Ne: 13-16      
červen:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
červenec-srpen:      
Po-Ne: 9-16 (St do 17)      
září:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
říjen-prosinec:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
Ne: 13-16      

 

 

 

 

2008

Kalendář výstav v roce 2008

18. 1. – 7. 3.  Příroda objektivem
(snímky Radovana Faktora, Šárky Hlaváčkové, Ondřeje Kadlece a Jiřího Malíčka)
čt 13. 3. – ne 6. 4.  Velikonoční výstava
(dovednosti žáků 1. ZŠ Sedlčany)
út 8. 4. – ne 11. 5.  Místa utrpení, smrti a hrdinství
(atraktivní putovní výstava)
út 13. 5. – ne 8. 6.  Vysoký Chlumec v kresbě Báry Chlastákové
(výstava děl mladé autorky)
čt 12. 6. – ne 21. 9.  Lidé bez domova
(65 let od vystěhování Sedlčanska)
Výstava „Lidé bez domova“ prodloužena do neděle 26. října
čt 30. 10. – ne 30. 11.  Sedlčansko očima Jana Reicha
(snímky renomovaného fotografa)
út 9. 12. – 9. 1.   Voňavé Vánoce očima a rukama dětí
(vánoční výstava žáků 2. ZŠ Propojení)
Slavnostní zahájení uvedených akcí se uskuteční shodně v 18 hod. Změna programu vyhrazena. Sledujte naši aktuální nabídku dalších pořadů na plakátech či na internetu! Srdečně vás zveme.

Přednášky a jiné akce v muzeu

18. 1.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: Čínou po Hedvábné stezce – cestopisná přednáška doprovázená projekcí fotografií
1. 2.  18: 00 hodin  „Spojené kameny“ (klavírní recitál). Básně Jana Suka přednese člen činohry ND Josef Somr, klavírní skladby Josefa Suka zahraje klavírista Tomáš Víšek.
15. 2.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: Jižní Čína – cestopisná přednáška doprovázená projekcí fotografií
21. 2.  18: 00 hodin  Jiří Páv: Sedlčany v období mezi světovými válkami (1918 – 1938)
27. 3.  18: 00 hodin  Jiří Páv: Sedlčany za okupace, násilné vystěhování města roku 1943
11. 4.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: Mexiko – cestopisná přednáška doprovázená projekcí fotografií
3. 10.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: Jemen I. (divoká země kávy a kátu) – cestopisná přednáška doprovázená projekcí fotografií
31. 10.  18: 30 hodin  Lukáš Synek: Jemen II. (ostrov Sokotra a mrakodrapy pouště) – cestopisná přednáška doprovázená projekcí fotografií
čt 13.11.  18: 00 hodin  Křest prvého čísla sborníku městského muzea, který vychází pod názvem Vlastivědný sborník středního Povltaví.
21.11.  18: 00 hodin  Vystoupení kytaristy a skladatele Štěpána Raka
28.11.  18: 30 hodin  Křest knihy Lukáše Synka: „Hedvábnou stezkou po stopách dávných karavan“




Uskutečněné akce roku 2008

Regiontour 2008

Městské muzeum Sedlčany mělo opět své zastoupení na stánku Sdružení obcí Sedlčanska na veletrhu cestovního ruchu Regiontour v Brně. Konal se tradičně v polovině ledna a ústředním motivem sedlčanského stánku byla řeka Vltava s parafrází „Vančurovského“ způsobu léta….


Příroda objektivem

(18. 1. – 7. 3.)

V pátek 18. ledna se ve výstavní muzejní síni konala vernisáž společné výstavy mladé nastupující generace sedlčanských fotografů – Šárky Hlaváčkové, Radovana Faktora, Ondřeje Kadlece a Jiřího Malíčka. Večer se uskutečnil za kytarového doprovodu Adély Čihákové, která vystoupila se souborem několika skladeb.


Lukáš Synek: Čínou po Hedvábné stezce, aneb zapomenuté Ujgursko
(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 18. ledna v 18.30 hodin)

„…Celý měsíc nám trval přejezd ohromné pouště Taklamakan v západočínské provincii Xinjiang čili v Ujgursku. Tuto opomíjenou muslimskou zemi spolknutou Čínou obývají převážně Ujguři, turkický národ s velmi zachovalými tradicemi a stylem života. V jednotlivých oázách jsme obdivovali stará jádra měst, vinice nebo dávné buddhistické jeskyně, v samotné poušti pak monumentální duny či ruiny měst z dob Hedvábné stezky. Podívali jsme se i k pamírské sedmitisícovce Mutzag Ata, k nejzápadnějšímu konci Velké čínské zdi a do tibetského kláštera Labrang. Koridorem Gansu jsme nakonec dorazili do Xianu, kde Hedvábná stezka kdysi začínala/končila …“


Lukáš Synek: Jižní Čína
(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 15. února v 18.30 hodin)

Vystoupení sedlčanského cestovatele, které uzavřelo jeden velký přednáškový cyklus navštívilo 48 posluchačů. „…V jihočínských provinciích Sečuan, Yunnan a Guangxi se nachází bezpočet nádherných či unikátních míst. Tradiční turistické cíle jako posvátná hora Émei Shan (3077 m), největší socha Buddhy na světě, rezervace pand v Chengdu nebo starobylé město Lijiang s původní architekturou jsou dnes zahlceny čínskými turisty. Proto jsme prozkoumali i místa, která zatím masová turistika nezasáhla: horské tibetské vesnice, vodopády Detian na vietnamských hranicích nebo soutěsku Tygřího skoku na horním toku Jang-c‘-ťiang patřící k nejhlubším kaňonům světa. Rýžoviště Dračí hřbet, fantastické krajiny vápencových homolí kolem Yangshuo nebo nádherné Žluté hory nám zas dokazovaly, jak neskutečně zvláštní mohou být tvary našeho světa …“


Přednášky historika Jiřího Páva
I. „Sedlčany v období mezi světovými válkami (1918 – 1938)“.
(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, čtvrtek 21. února od 18.00 hodin)

První letošní přednáška historika Jiřího Páva byla zaměřena na historii města a regionu mezi světovými válkami. Veřejnost měla jedinečnou příležitost dozvědět se zajímavé detaily týkající se stavebního a politického vývoje města a také z návštěvy prezidenta T. G. Masaryka v Sedlčanech. Vystoupení přednášejícího bylo doplněno velkým množstvím dobových historických fotografií promítaných z datového projektoru.


Přednášky historika Jiřího Páva
II. „Sedlčany za okupace, násilné vystěhování města roku 1943“.
(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, čtvrtek 27. března od 18.00 hodin)

Druhou letošní přednášku historika Jiřího Páva si přišlo vyslechnout téměř sedmdesát posluchačů, kteří mohli opět sledovat zajímavé a precizně provedené vystoupení doprovázené promítáním mnoha dobových fotografií. Návštěvníci, kteří tentokrát byli nuceni sedět i v předsálí, byli vystoupením velmi zaujati, o čemž svědčí i dlouhotrvající několikanásobný potlesk pro přednášejícího.


Velikonoční výstava

(13. 3. – 3. 4.)

Letošní velikonoční výstavu připravili žáci 1. ZŠ Sedlčany. Děti, sdružené v různých zájmových kroužcích, představili své práce nejen veřejnosti, ale také svým rodičům. Na vernisáži výstavy, kterou uvedl ředitel školy Libor Novotný, vystoupil dětský taneční a hudební soubor této školy.


Místa utrpení, smrti a hrdinství

(8.4. – 11.5.)

Vernisáž putovní výstavy, dokumentující osudy vězňů z českých zemí v nacistických koncentračních táborech, se konala za účasti starosty města Sedlčan pana Jiřího Buriana, který převzal nad výstavou záštitu. Dalšími významnými hosty byli senátor pan Jaromír Volný a kurátorka výstavy paní Olga Zárubová. Na zahájení výstavy vystoupili žáci a učitelé sedlčanské ZUŠ s programem, který připravili pod vedením vedoucí dramatického kroužku paní Anny Nádvorníkové. Na závěr večera si návštěvníci vyslechli poutavé vyprávění pana Asafa Auerbacha, který patřil mezi 669 převážně židovských dětí, jež zachránil v roce 1939 jejich transportem do Velké Británie britský občan Nicholas Winton.


Lukáš Synek: Mexiko

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 11. dubna v 18.30 hodin)

Posluchači, kteří zaplnili přednáškový sál našeho muzea do posledního místa, měli jedinečnou možnost vyslechnout si poutavé a jedinečnými fotografiemi doprovázené vystoupení sedlčanského cestovatele. …Mexiko nejsou jen vyprahlá údolí s kaktusy, ale i tropické pralesy, mohutné sopky, pole kukuřice, plantáže agáve, divoké pobřeží Pacifiku nebo bílé pláže Karibského moře….. Mexiko je zemí pestrou a barevnou, například indiánské trhy jsou skutečnou pastvou pro oči. Nad pohnutou mexickou historií člověk často kroutí hlavou. Kdo a jak postavil obrovské pyramidy v Teotihuacánu ? Proč zanikla velkolepá mayská města ? Tato diashow představila mexickou přírodu, kulturu i památky….


Asaf Auerbach v sedlčanském muzeu

(úterý 22. dubna)

V úterý 22. dubna proběhlo v sedlčanském muzeu několik po sobě následujících besed žáků a studentů sedlčanských základních škol s pamětníkem panem Asafem Auerbachem, který byl v roce 1939 zachráněn před nacisty transportem do Velké Británie. Tento pamětník poutavým způsobem dnešní mladé generaci přiblížil atmosféru, která panovala v předvečer vypuknutí druhé světové války z pohledu tehdy desetiletého chlapce.


Olejomalby Barbory Chlastákové: Setkání

(13. května – 8. června)

Mladá autorka představila díla z posledních pěti let své tvorby, kdy se zaměřila především na portréty příbuzných, kamarádů a sousedů, kteří jí nejen zaujali svým zevnějškem, ale i charakterem. Jednalo se převážně o olejomalby, což je nejoblíbenější technika autorky. Na vernisáži výstavy vystoupila m.j. autorčina přítelkyně Zorka Sokolová, která připomenula některé zajímavé mezníky z Bářina tvůrčího života.


Cyklisté v muzeu

(31. května)

Již tradičně se naše muzeum stalo zastávkou cyklistického čtyřicetičlenného pelotonu na cyklotrase Greenways Praha – Vídeň organizovaného Nadací Partnerství. Skupinu cyklistů v sobotu 31. května odpoledne přivítal starosta města pan Jiří Burian, který přidal také svůj podpis vedle starostů, kteří uvítali cyklisty na předchozích etapách. Takto „upravený“ míč bude použit při slavnostním výkopu zahajovacího utkání na letošním ME ve Vídni.


Pracovní listy v muzejní expozici

(červen)

Ve druhém červnovém týdnu navštívili muzeum studenti několika ročníků víceletého sedlčanského gymnázia, kteří měli možnost projít si muzejní expozici s pracovními listy ve vazbě na vystavené muzejní sbírky. Akce – vyučovací hodina, na jejímž konci vždy proběhlo vyhodnocení pracovníkem muzea, byla přijata pozitivně studenty i pedagogy, a ukázala na další možnosti práce s mladou generací.


Lidé bez domova

(12. června – 21. září)

Ve čtvrtek 12. června se ve výstavní síni muzea konalo slavnostní zahájení výstavy „Lidé bez domova“. Vernisáž se konala za účasti starosty města pana Jiřího Buriana, ředitele Hornického muzea Příbram pana Josefa Velfla, předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu paní Anděly Dvořákové a dalších osobností. Výstavu, představující vystěhování Sedlčanska v letech 1943-45 a realizovanou jako putovní, připravili pracovníci našeho muzea pod vedením kurátora výstavy pana Jiřího Páva. Nad akcí převzal záštitu hejtman středočeského kraje pan Petr Bendl.


Lukáš Synek: Jemen – divoká země kávy a kátu

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 3. října v 18.30 hodin)

Přes nevábné a deštivé počasí, které vládlo pátečnímu sedlčanskému podvečeru navštívilo přednášku spojenou s projekcí fotografií téměř 30 posluchačů. „…Jemen předchází špatná pověst vyvolaná ojedinělými teroristickými útoky a někdejšími únosy cizinců. Země je sice dost divoká, ale k cizincům velmi přívětivá. Unikátní zážitek představuje už samotné hlavní město San’a díky svým vysokým hliněným domům s elegantní výzdobou a díky nákupnímu ruchu ve starých uličkách. Jemen jsou ale hlavně hory: prošel jsem nádherná pohoří Haraz a Bura, kde se pěstuje vynikající káva a zlomocný kát, kde kamenné vesnice stojí vždy na samotných vrcholcích hor a kde se každý cizinec stává středem pozornosti. Rybí trh v rudomořském přístavu Al Hodejda skýtá pastvu oči každého návštěvníka….“


Sedlčansko očima Jana Reicha

(30. října – 30. listopadu)

Vernisáž výstavy známého fotografa přilákala mnoho zájemců, kteří zaplnili výstavní síň muzea. Vystavované snímky autor totiž již jednou uveřejnil v publikaci nazvané „Dům v krajině“ – jedinečném souboru 107 černobílých fotografií Jana Reicha prezentujícím výběr z několika autorových cyklů, které systematicky tvořil 25 let na Sedlčansku. Zachytil na nich ryzí českou krajinu s jejími historickými místy, původní venkovské interiéry včetně zátiší, doplněné portréty místních obyvatel. Během večera vystoupil kulturní historik a osobní přítel autora Jan Rous, který se poutavě zamýšlel nad vztahem foceného objektu a stavem fotografovy duše…


Lukáš Synek: Jemen – ostrov Sokotra a mrakodrapy pouště

(přednáškový sál Městského muzea Sedlčany, pátek 31. října v 18.30 hodin)

Pokračování přednášky Lukáše Synka o Jemenu, tentokrát věnované ostrovu Sokotra, navštívilo 44 posluchačů, kteří se zaujetím sledovali krásy fauny a flóry, jež díky izolovanosti ostrova zůstala nedotčena. I když rok od roku návštěvnost stoupá, přesto ostrov zůstává v podobě třetihor. Jediným obávaným tvorem, který ničí i vzácné rostliny je všudypřítomná koza. Na rozdíl od dětí z Jemenu jsou místní děti stydlivější a mírnější. Mezi skvosty ostrova patří několik set staré stromy, zajímavé kameny, bílý zduněný písek a bohatý podmořský svět, který je zcela výjimečný.


Křest Vlastivědného sborníku středního Povltaví

Ve čtvrtek 13. listopadu v 18.00 hodin se ve výstavní síni městského muzea uskutečnil slavnostní křest prvého čísla sborníku městského muzea, který vyšel pod názvem „Vlastivědný sborník středního Povltaví“. Autoři, kteří se společně s vydavatelem akce zúčastnili, uvedli sborník do světa symbolickým slavnostním přípitkem. Vycházející číslo sborníku, které je věnováno fauně a flóře na Sedlčansku a obsahuje barevnou přílohu, si můžete zakoupit v pokladně muzea nebo objednat na naší adrese.


Štěpán Rak v muzejní kavárně

(muzejní kavárna pátek 21. listopadu v 18.00 hodin)

V muzejní kavárně se konal další z „večerů při svíčkách“, tentokrát dlouho očekávané a předem vyprodané vystoupení kytaristy a hudebního skladatele Štěpána Raka. Posluchači ve zcela zaplněném sále muzejní kavárny (55 míst) byli přítomni skladatelovy jedinečné kytarové imaginace. Dokladem úspěšného vystoupení bylo i to, že účinkující musel po dlouhotrvajícím potlesku publika vícekrát přidávat několik kytarových sekvencí.


Křest knihy Lukáše Synka

(přednáškový sál a výstavní síň Městského muzea Sedlčany, pátek 28. listopadu v 18.30)

V pátek 28. listopadu se uskutečnil křest knihy Lukáše Synka „Hedvábnou stezkou“. Křtu se zúčastnilo téměř 55 posluchačů a fanoušků cestovatele Lukáše Synka. V přednáškovém sále proběhlo krátké promítání a vyprávění zajímavých historek, které ho provázely při setkáních s místními obyvateli. Promítaly se snímky, které nebyly určené pro veřejnost a nejsou publikované v knize. Navodily příjemnou atmosféru a vzbudily veliký zájem posluchačů. Vlastní křest se přenesl do výstavní síně, kde se hlavního slova ujal ředitel 2. Základní školy Propojení pan Jaroslav Nádvorník. Pískem z pouště Karakum knihu pokřtil a popřál jí mnoho spokojených čtenářů.


Voňavé vánoce očima a rukama dětí

(9. prosince 2008 – 9. ledna 2009)

Vůně františka a vánočního cukroví přilákala 9. prosince mnoho návštěvníků do Městského muzea v Sedlčanech. Žáci ze 2. Základní školy Propojení společně se svými učiteli připravili vánoční výrobky a dekorace – keramický betlém, betlém ze šustí, obrázky a malby na sklo, podmalby, ozdoby atd. Výstava byla nainstalována Dianou Pinkasovou, Hanou Suchou a ředitelem školy Jaroslavem Nádvorníkem. Příjemnou vánoční atmosféru večera navodily dětmi zazpívané koledy, chuť medoviny, vína a perníčků.











TOPlist



        2013  ©  Městské muzeum Sedlčany     Přihlásit se