leden-březen:      
Út, Čt, Pá: 9-12      
St: 9-12 a 13-16      
duben-květen:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
So: 9-12      
Ne: 13-16      
červen:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
červenec-srpen:      
Po-Ne: 9-16 (St do 17)      
září:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
říjen-prosinec:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
Ne: 13-16      

 

 

 

 

2004

Kalendář výstav v roce 2004

út 13. 1. – 13. 2.  Archeologie v sítích III. (výzkumy spojené se stav.čin.)
út 17. 2. – 5. 3.  Čtyři roční období očima děvčat ÚSP Nalžovice
út 9. 3. – 26. 3.  Obec Dublovice v průběhu staletí
út 30. 3. – ne 25. 4.  Velikonoční výstava obce Vysoký Chlumec
út 27. 4. – ne 30. 5.  Sedlčanští fotografové
čt 1. 6. – 9. 7.  Jakub Krčín a Sedlčansko
út 13. 7. – so 21. 8.  Modely válečných letadel Jiřího Landy
út 24. 8. – ne 26. 9.  80 let skautingu v Sedlčanech
čt 30. 9. – ne 31. 10.  110 let sedlčanského muzea a místní železnice
st 3. 11. – so 11. 12.  Návraty k přírodě – fotografie Jiřího Hellera nejen ze Sedlčanska
út 14. 12. – 14. 1.  Příbramské betlémy

Přednášky v knihovně městského muzea

čt 27. 9.   17:00 hodin   Mgr. Jana Arcimovičová: „Cestování po jižní Číně a Vietnamu“
út 12. 10.   16:30 hodin   PhDr. Milan Hlavačka: „Zemská železniřní akce 1882 – 1914“
út 9. 11.   16:30 hodin   fotografka a nakladatelka Marie Holečková & spisovatel a scenárista Otomar Dvořák:
„Tajemné kameny středních Čech“

Uskutečněné akce roku 2004

Regiontour 2004

Ve dnech 8. – 11. ledna 2004 se v Brně konal tradiční veletrh

Regiontour, jehož se zúčastnilo i Sdružení obcí Sedlčanska ve spolupráci s městem. Na koncepci stánku se podílelo i muzeum – zaměřen byl na výročí Jakuba Krčína. Zvětšené fotografie Martina Steckera budou použity taktéž pro červnovou výstavu v muzeu. To se na veletrhu prezentovalo nejen prostřednictvím nové skládačky, ale i dalších propagačních materiálů (zápalky, plán akcí, turistické známky, pohledy). Oživením stánku byl Sláva Bloch – coby Jakub Krčín.

V měsíci lednu se zároveň podařilo zprovoznit internetové stránky muzea, které pro nás připravil Jaroslav Havlín.

Archeologie v sítích
(út 13. 1. – pá 13. 2.)

Na úvod roku 2004 jsme naplánovali výstavu „Archeologii v sítích“, jejímž autorem je Rastislav Korený z Hornického muzea Příbram. Vernisáž proběhla v úterý 13. ledna za rekordně nízké účasti patnácti osob. K vidění byly dokumenty a nálezy související s kopáním „sítí“ pro telefon, plyn, elektriku apod. Ve dnech 5. a 6. února pak R. Korený uspořádal několik přednášek pro žáky sedlčanských škol.

Čtyři roční období očima děvčat ÚSP Nalžovice
(út 17. 2. – pá 5. 3.)

Vernisáž této výstavy zahájil v úterý 17. února Jiří Páv společně s ředitelem ústavu Jaroslavem Kolským. Ten pohovořil o pestré činnosti „klientek“ a zdůraznil skutečnost, že vystavené kresby, výšivky či keramická dílka představují sice konkrétní výsledky práce s děvčaty, nicméně pro ně samotné je daleko podstatnější samotná tvůrčí práce a radost z ní. Vernisáže se kromě cca 40 hostů zúčastnily též některé vystavující dívky, které zarecitovaly básně a zahrály na flétnu.

Obec Dublovice v průběhu staletí
(út 9. 3. – pá 26. 3.)

Další z obcí našeho regionu, která projevila zájem prezentovat se v našem muzeu, jsou Dublovice. Za účasti kolem 80 návštěvníků se v úterý 9. března konala vernisáž výstavy „Obec Dublovice v průběhu staletí“. Úvodní slovo pronesl ředitel muzea Mgr. David Hroch, svou obec posléze představil starosta Jindřich Bláha. Poutavé hudebně-recitační vystoupení si připravili žáci dublovické základní školy, nechyběla ani pohodová dechová hudba dublovických muzikantů.

Mezi vystaveným materiálem nechyběly historické snímky z jednotlivých osad, z historie školy, kostela, sportovního oddílu či dobrovolných hasičů. Dublovičtí nasbírali spoustu zajímavých a dokumentárně cenných snímků a také mnohé kroniky (obecní, školní, hasičskoz, rodiny Vystydovy…). Nedílnou součástí výstavy je také představení významných rodáků, k nimž patří zejména operní pěvkyně, malíř, vzpěrač, závodník a kulturista.


Velikonoční výstava obce Vysoký Chlumec
(út 30. 3. – ne 25. 4.)

Atmosféru přicházejícího jara a Velikonoc navodila v Městském muzeu Sedlčany prodejní výstava připravená Spolkem pro občanské záležitosti Vysoký Chlumec ve spolupráci s tamní obcí. Bylo zde možné koupit či zhlížet pestré velikonoční dekorace a motivy, mezi nimiž nechyběla vajíčka škrabaná, háčkovaná, děrovaná, voskovaná i jinak nazdobená, žlutá kuřátka různých velikostí i způsobu zhotovení, stejně tak zajíci, ptáčci, květiny, košíky, hrnky atd. Doplňkem výstavy byly snímky kameramana Josefa Vaniše (Pan Tau, Dobří holubi se vracejí, trilogie o „básníkách“, Lucie, postrach ulice atd.), jenž zachytil krásu vysokochlumeckého hradu, slavnosti Božího Těla či letošní masopustní veselí. Naopak historické snímky představily život osad Pořešice a Hrabří.


Sedlčanští fotografové
(út 27. 4. – ne 30. 5.)

Třináct sedlčanských fotografů, z nichž většina je členy místního Fotoklubu, představila v muzeu ve dnech 27. dubna – 30. května ukázku ze své tvorby. Čtyřicet barevných i černobílých snímků zachycovalo především rozmanité krásy přírody, ale též momentky z pražských ulic apod. Příjemným zpestřením výstavy byly historické fotoaparáty ze soukromé sbírky fotografa Ladislava Hadraby. Nejstarším byl měchový fotoaparát německé výroby z poloviny 20. let minulého století, za povšimnutí stály i ostatní aparáty z let třicátých až sedmdesátých 20. století.

V muzeu vystavovali: Stanislava Dlouhá, František Brzák, Jan Brzák, Ota Gondáš, Ladislav Hadraba, Ladislav Havel, Pavel Hradil, František Klauser, Ondřej Klauser, Jiří Malíček, Jan Nedorost, Milan Růzha, Zdeněk Šimek, při vernisáži tu měl fotografie také Zdeněk Kolář.


Účast v soutěži Gloria musaealis

Městské muzeum Sedlčany se zúčastnilo národní soutěže Gloria musaealis, kterou pořádá ministerstvo kultury společně s Asociací muzeí a galerií ČR. Soutěž si klade za cíl upozornit veřejnost na přínos muzeí a galerií k zpřístupňování a využívání kulturního dědictví.

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhlo v pantheonu hlavní budovy Národního muzea v Praze dne 18. května. Naše muzeum se zúčastnilo této soutěže v kategorii „Muzejní výstava roku“, kdy přihlásilo svou stálou expozici věnovanou 19. a 20. století (v daném soutěžním roce otevíraná expozice). Celkem se do této kategorie přihlásilo 18 vystavujících, mezi nimiž nechyběly takové instituce jako Národní muzeum v Praze, či Technické muzeum v Brně. V této tvrdé konkurenci skončilo naše muzeum na pěkném sedmém místě. Ostatně i dle sdělení hodnotící komise, složené z odborné poroty z celé republiky – sedlčanské muzeum mile překvapilo. Mimo jiné se tak potvrdila smysluplnost investice, kterou Město Sedlčany vložilo do opravy budovy tzv. staré radnice.

Jakub Krčín a Sedlčansko
(1. 6. – 9. 7.)

Vernisáž velice očekávané výstavy o Jakubu Krčínovi z Jelčan a Sedlčan proběhla v úterý 1. června. Mezi vzácnými hosty nechyběli náměstci hejtmana Středočeského kraje Antonín Podzimek a František Vácha, sedlčanský starosta Ing. Jiří Burian, místostarosta Ing. Miroslav Hölzel, rektor Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Prof. PhDr. Václav Bůžek, Prof. Dr. Jaroslav Pánek, ředitel Historického ústavu Akademie věd, Prof. Rudolf Jaworski, profesor dějin Východní Evropy Kiehl /Německo/, PhDr. Daniel Doležal ze Státního okresního archivu Příbram a další. Zaslouženou pozornost vzbudilo vystavení vzácného Krčínova kancionálu, nechyběly též dobové dokumenty či kachle, historické mapy, fotografie i kresby Obděnic, Křepenic a dalších míst spojených s Krčínem. Pro dotvoření atmosféry po celou dobu výstavy hrála renesanční hudba a na nově pořízené televizi běžel film Martina Steckera zachycující nejkrásnější kresby kancionálu.


Řetězové provádění

Ve dnech 8. – 10. června zde studenti 1. G z Gymnázia a Obchodní akademie Sedlčany uspořádali řetězové provádění, kterého se zúčastnilo bezmála 600 návštěvníků, většinou dětí sedlčanských škol.


Křest publikace

Ve čtvrtek 17. června byla v městském muzeu slavnostně pokřtěna publikace Jana Kuthana a Martina Steckera „Sedlčanskem po stopách Jakuba Krčína“. Mezi hosty jsme zde přivítali mimo jiné senátora Jaromíra Volného, historika a spisovatele Josefa Haubelta, sochaře Jana Hendrycha a další. Role kmotra se ujal rybář Oldřich Pecha ze Štičí líhně Tábor, slavnostního přípitku se dále účastnili oba autoři, starosta města Jiří Burian, pracovníci muzea David Hroch a Jiří Páv. Po nezbytných proslovech a samotném křtu následovala autogramiáda.


Modely válečných letadel Jiřího Landy
(13. 7. – 21. 8.)

Celkem 164 modelů letadel, která brázdila nebe za 2. světové války, představil v městském muzeu pan Jiří Landa ze Sedlčan. Obdiv jeho práce a píle vyslovovali zejména pánové, a to jak ti v dětském věku, tak i střední generace a důchodci. Slova uznání jsou na místě mimo jiné proto, že sestavování letadel vyžaduje především čas, trpělivost a zručnost a není jednoduché všechny tyto důležitosti skloubit dohromady. Panu Landovi se to daří už bezmála 45 let a za tu dobu zhotovil na 500 modelů. Muzeum výstavu obohatilo o dokumenty připomínající letce z 2. sv. války, kteří pocházeli ze Sedlčanska a také událost z dubna 1945, kdy byl u Hradištka sestřelen americký bombardér B-17G. Jeho model od J. Landy je umístěn ve stálé muzejní expozici.


80 let skautingu v Sedlčanech
(út 24. 8. – ne 26. 9.)

Letošní rok je v našem městě ve znamení četných kulatých výročí. Patří k nim i 80. výročí vzniku skautingu v Sedlčanech, které připomíná pestrá výstava v městském muzeu. Skautské středisko ZVON zde nainstalovalo dokonce stan, totem, malé ohniště, nádherné vlajky, skautské symboly, alba, dokumenty a fotografie ze všech dob zdejší skautské historie. K dispozici je i prospekt o sedlčanských skautech a výroční razítko.

Vernisáž proběhla v úterý 24. srpna a výstavní síň se naplnila desítkami návštěvníků, z nichž mnozí přišli ve skautských oblecích. Muzeum mělo zároveň tu čest přivítat zde vzácného hosta – hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla, který zde zakončil svou půldenní návštěvu Sedlčan. Ředitel muzea David Hroch jej provedl expozicí a představil mu i nově dokončenou knihovnu s badatelnou (na jejím zřízení má Krajský úřad Středočeského kraje významný podíl).

Hejtman si nenechal ujít žádnou z částí netradičně hodinové vernisáže, doplněné promítáním fotografií či hrou na kytary a housle. Krátký projev měl kromě hejtmana také starosta města Jiří Burian a František „Prófa“ Zeman. Přítomni byli též náměstci hejtmana František Vácha s Antonínem Podzimkem, který přišel stylově ve skautské košili.


Otevření knihovny

Od října 2004 je badatelům k dispozici muzejní knihovna, kde se každou středu či po domluvě i v jiný termín mohou ponořit do archivních materiálů našeho muzea. Zároveň se zde budou konat přednášky. Tou první bylo ve čtvrtek 23. září vyprávění Jany Arcimovičové o cestování po jižní Číně a Vietnamu. Nechybělo promítání diapozitivů ani zajímavé vzorky čajů včetně ochutnávky vietnamského čaje.

110 let sedlčanského muzea a místní železnice
(čt 30. 9. – ne 31. 10.)

Ve čtvrtek 30. září byla zahájena měsíc trvající výstava, kterou z poloviny tvoří dokumenty k výročí muzea a z poloviny materiály o železnici. Největší pozornosti se těšil model krajiny s železniční stanicí s jezdícím vláčkem (zapůjčeno z Peček).

Při vernisáži hovořili za muzeum ředitel David Hroch a Jiří Páv, dále Lumír Běhal ze sdružení Posázavský pacifik, místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel a tajemnice Sdružení obcí Sedlčanska Štěpánka Barešová, která zde představila právě vytištěný kalendář Zajímavosti Sedlčanska 2005. Příjemným doplňkem jejich slov byly melodie linoucí se z houslí Jaroslava Koupeného.


Přednáška o železnici a návštěva z USA

V úterý 12. října se v muzejní knihovně konala druhá přednáška. Spisovatel a historik doc. PhDr. Milana Hlavačka, CSc zde před nepočetným publikem hovořil na téma Zemská železniční akce 1882 – 1914.

Následující den navštívil muzeum Scot Lowry z USA, což je synovec letce Newtona Parkera (ten se jako jediný z posádky bombardéru sestřeleného u Sedlčan koncem 2. sv. války dostal do bezpečí).

Návraty k přírodě – fotografie Jiřího Hellera
(st 3. 11. – so 11. 12.)

Ve velmi příjemné atmosféře se ve středu 3. listopadu netradičně od 17.17 hod. odbývala ve výstavní síni vernisáž výstavy fotografií Jiřího Hellera. Autora uvedl kolega z branže – šéfredaktor magazínu Fotografie Pavel Libora. Jako výborný řečník se představil i sám Jiří Heller. Ten pro hosty připravil dokonce tombolu, a tak si čtyři návštěvníci odnesli výhru v podobě originální podepsané fotografie, CD či souboru pohlednic.


Přednáška o kamenech

S úspěchem se shledala také následující muzejní akce, a sice třetí přednáška v naší knihovně. Na téma Tajemné kameny středních Čech zde hovořila vydavatelka a fotografka Marie Holečková a spisovatel Otomar Dvořák. Navzdory prvnímu sněhu a kalamitě nejen na silnicích si do muzejní knihovny našlo cestu 35 lidí, kteří po přednášce využili možnosti koupit si některé knihy obou autorů.


Příbramské betlémy
(út 14. 12. – pá 14. 1.)

Městské muzeum Sedlčany připravilo pro vánoční čas velice atraktivní a v Sedlčanech zcela ojedinělou výstavu betlémů, jejímž spolupořadatelem je známý spolek Příbramští betlémáři. Jeho zakladatelem a předsedou je od počátku dosavadní zhruba desetileté existence Ján Chvalník starší – horník Uranových dolů Příbram a amatérský řezbář. Spolek vystavuje příbramské betlémy nebo betlémy příbramských tvůrců. Jejich kouzlo už obdivovali návštěvníci výstav nejen v Příbrami, Plzni, Praze, Dublovicích či jinde v České republice, ale také v italské Veroně, rakouské Vídni, v bavorském Walderbachu či belgickém Bruselu.

Při vernisáži nejprve ředitel muzea David Hroch zhodnotil uplynulý rok a poděkoval řadě institucím, podnikům či jednotlivcům za podporu v muzejní činnosti. J. Chvalník mladší pak spolek představil a s dalšími čtyřmi kolegy – muzikanty, přispěl k obohacení večera několika překrásnými vánočními písněmi. Výstava potrvá do pátku 14. ledna a kromě příbramských betlémů je zde umístěn i výtvor „lesního muže“ Járy Heřmana z Obcin u Kosovy Hory.











TOPlist



        2013  ©  Městské muzeum Sedlčany     Přihlásit se