leden-březen:      
Út, Čt, Pá: 9-12      
St: 9-12 a 13-16      
duben-květen:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
So: 9-12      
Ne: 13-16      
červen:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
červenec-srpen:      
Po-Ne: 9-16 (St do 17)      
září:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
říjen-prosinec:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
Ne: 13-16      

 

 

 

 

Za zavřenými dveřmi muzea

 

Provoz a plánované akce

Podle aktuálně platných nařízení je Městské muzeum Sedlčany do odvolání zavřeno.

Rádi bychom výstavu Střední Čechy za stavovského povstání ponechali, aby bylo možné si ji prohlédnout, jakmile situace dovolí zpřístupnit muzeum veřejnosti. Výstava je ovšem putovní, proto jednáme o prodloužení výpůjčky. Pokud se obnoví muzejní provoz pro veřejnost, ale bude nutné ji vrátit v původním termínu, zajistíme náhradní program, který bude včas zveřejněn.

Výstavu fotografií Alexandra Paula k 75. výročí konce 2. světové války s názvem Reportáž z Čimelic přesouváme na příští sezónu 2021. Pokud v letním období budou příznivé podmínky, proběhne výstava Generace X: Jak žily Husákovy děti, na níž se velkou měrou podílí sedlčanské gymnázium.

Omezený provoz se samozřejmě týká i jednorázových akcí. Koncert nevidomého klavíristy a zpěváka Honzy Jareše nabídneme v náhradním termínu na podzim, vstupenky z původního termínu (12. března) zůstávají v platnosti.

Aktuální informace o provozu muzea a realizaci kulturních akcí sledujte průběžně na našich webových stránkách nebo na Facebooku.

 

Pro badatele

Badatelé se na nás mohou obracet mailem nebo telefonicky, jsme k zastižení každý všední den od 9 do 16 hodin. Rádi vám vyjdeme vstříc a domluvíme se na individuálním řešení vašeho dotazu.

 

V muzeu je stále co dělat

Pokračuje inventarizace muzejní sbírky a digitalizace evidenčních záznamů, aktuálně se zpracovává archeologická „podsbírka“ – nálezy z Křepenic, Líchov, Zvírotic a dalších blízkých lokalit. Celá sbírka muzea čítající necelé 4 000 předmětů bude převedena do počítačové databáze v roce 2022, zároveň s tím bude dokončen druhý inventarizační cyklus.

Sbírkové předměty se přeměřují, pořizují se jejich fotografie a zpřesňuje se jejich fyzický popis. Kde to dovolí nové poznatky a dostupná literatura, doplňuje se i historie, „příběh“ předmětu. Předměty se průběžně čistí a obnovuje se jejich označení, případně obalový materiál.

V muzejní knihovně a archivu probíhají podobné práce, třídí se knihy, časopisy, dokumenty i fotografie, pořizují se rejstříky pro snazší vyhledávání.

 

 

Využíváme dobu, po kterou musí být muzeum pro veřejnost zavřeno, ke zvýšení výpovědní hodnoty sbírek a archiválií a ke zkvalitnění služeb. Tak můžeme po obnovení provozu opět našim návštěvníkům co nejvěrněji zprostředkovat regionální historii.

 

Sedlčanští muzejníci vám přejí poklidné překonání tohoto období, pevné zdraví a těšíme se v brzké budoucnosti na shledanou!

 

[Text v tomto znění vyšel v květnovém čísle časopisu Radnice.]










TOPlist



        2013  ©  Městské muzeum Sedlčany     Přihlásit se