leden-březen:      
Út, Čt, Pá: 9-12      
St: 9-12 a 13-16      
duben-květen:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
So: 9-12      
Ne: 13-16      
červen:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
červenec-srpen:      
Po-Ne: 9-16 (St do 17)      
září:      
Út-Ne: 9-16 (St do 17)      
říjen-prosinec:      
Út-Pá: 9-12 a 13-16      
Ne: 13-16      

 

 

 

 

Výročí 2018

 

Výročí osobností ze Sedlčanska v roce 2018

 

MARŠÁL RADECKÝ (* 2. listopadu 1766 – † 5. ledna 1858)

Celým jménem Josef Václav Antonín František Karel hrabě Radecký z Radče. Narodil se a své rané dětství prožil na třebnickém zámku u Sedlčan. V osmnácti letech nastoupil k jezdectvu a postupně se vypracoval přes řadu funkcí až do nejvyšší armádní hodnosti – polního maršála habsburského mocnářství. Za svou kariéru byl dekorován Řádem zlatého rouna a mnoha dalšími vyznamenáními.

 

KAREL BAXA (* 23. června 18625. ledna 1938)

Advokát, politik, první pražský primátor, prezident ústavního soudu, spisovatel. Studoval na akademickém gymnáziu a práva na pražské univerzitě. Před válkou byl advokátem a činným politikem a novinářem, od roku 1903 poslancem na říšské radě ve Vídni. Od roku 1918 do roku 1937 byl prvním pražským primátorem. Za jeho funkčního období v roce 1934 vznikla spojením přilehlých měst Velká Praha.

 

BOHUŠ KAREŠ (* 24. února 1908 1. prosince 1979)

Primář, vlastivědný pracovník, historik a spisovatel. Narodil se v Luhách u Sedlčan, vystudoval gymnázium v Benešově a lékařskou fakultu v Praze. Od roku 1939 vykonával lékařskou praxi v Sedlčanech – zde se po skončení 2. sv. války stal okresním lékařem a později primářem interního oddělení Okresního ústavu národního zdraví. Kareš výrazně zasahoval do kulturního dění ve městě –  byl autorem mnoha žertovných textů, satirických scének, aktovek, parodií, a dokonce také dvou divadelních her pro ochotníky. Výrazného úspěchu dosáhl Bohuš Kareš na dalším poli své působnosti – v archeologii. Nedaleko své chaty na pravém břehu řeky Vltavy, nedaleko obce Hrazany, vykopal několik drobných sond, v nichž nalezl laténskou keramiku. Nepřímo tak inicioval odborný výzkum, který potvrdil, že Kareš objevil dosud neznámé keltské hradiště.

 

JIŘÍ CHVÁTAL (* 30. června 1928 29. prosince 2016)

Učitel, sportovec, sportovní organizátor a také publicista. Po druhé světové válce studoval na učitelském ústavu v Soběslavi a později při zaměstnání si doplnil vzdělání na Vyšší pedagogické škole v Českých Budějovicích. Působil jako učitel a později ředitel na základních školách v Jesenici a Počepicích. Patřil mezi nejlepší sedlčanské sportovce, vynikal zejména v kopané, hokeji a tenise. Významná byla i jeho publikační činnost.

 

BOHUSLAV TARABA (* 22. listopadu 1894 – 18. září 1978)

Sedlčanský rodák – malíř, spisovatel, hudební skladatel a sportovec. Jeho hudební tvorba se opírá o Foersterův vzor jak ve skladbách menších forem, písních, sborech, klavírních a melodramatických dílech, tak i ve dvou symfoniích, několika kantátách a dosud neprovedené opeře "Život malíře Petra" na vlastní libreto. Měl také zálibu v jezdeckém sportu a rád podnikal daleké jízdy jako např. Praha-Košice a v pohnutém roce 1938 od nejvýchodnějších hranic ČSR z Podkarpatské Rusi do Prahy.

 

ČENĚK HABART (* 21. září 1863 – † 24. května 1942)

Učitel, vlastivědný pracovník, publicista, autor divadelních her, spisovatel a fotograf, sběratel lidové tvořivosti. Narodil se v Předbořicích v bývalém milevském okrese, navštěvoval obecnou školu v Kovářově, poté studoval na reálce a učitelském ústavu v Praze. Působil jako pedagog na školách bývalého sedlčanského okresu. Většinu volného času trávil putováním po Sedlčansku – sbíral památky, zaznamenával lidové obyčeje, svérázné zvyky, zkazky, rčení a popěvky. Kresbou a hlavně dokumentární fotografií zachycoval významné architektonické památky, lidovou architekturu, svérázné osobnosti, přírodní zajímavosti. Podle jeho návrhu byl postaven jihočeský statek na Národopisné výstavě českoslovanské v Praze r. 1895 a podílel se také na založení muzea v Sedlčanech. Po 1. světové válce pracoval na napsání svého životního vlastivědného díla: Sedlčansko, Sedlecko a Voticko.

 

FRANTIŠEK BOBEK SEDLIČANSKÝ (* 22. září 1848 – † 13. listopadu 1926)

Spisovatel a pedagog, působil jako učitel v Nechvalicích, Jistebnici a Sedlci. Byl spisovatelem a podepisoval se „Sedličanský“. Napsal: Zkušenosti ze živých hrobů, Učme se od židů, Pomněnku, atd. Poslední jeho působiště byly Obděnice. Přispíval např. do Ohníčků mládí, Povltavských listů.

 

JAN HÖLZEL (* 5. listopadu 1928 – † 9. listopadu 1972)

Hudebník, houslista. Vystudoval konzervatoř v Praze (obor housle). Po absolvování byl v angažmá orchestru v Karlových Varech, poté přešel do FOK Praha. Od r. 1960 člen České filharmonie (2. housle). Člen Sukova kvarteta. V r. 1968 přijal místo koncertního mistra orchestru v Recklinghausenu (SRN, do r. 1970). Po návratu pokračoval v České filharmonii. Několikrát koncertoval v Příbrami a v Sedlčanech.










TOPlist



        2013  ©  Městské muzeum Sedlčany     Přihlásit se